latinica  ћирилица
18/02/2020 |  19:38 ⇒ 19/02/2020 | 08:15 | Autor: RTRS

Vrijeme da strane sudije napuste Ustavni sud BiH

Na iznuđene zaključke Narodne skupštine stigla su brojna reagovanja. Vrijeme je da strane sudije napuste Ustavni sud BiH, jasan je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Na drugoj strani, politički predstavnici bošnjačko-bosanskih partija, sa sjedištem u Sarajevu, udruženo štite strane sudije. Zaključke, uobičajeno, kvalifikuju antiustavnim i antidejtonskim. U "pomoć" prizivaju međunarodnu zajednicu u BiH, koja je za sad bez bilo kakve reakcije.

Perfidno sarajevsko nastojanje da srpski grunt preknjiže i BiH obezbijede prve hektare teritorije, vratila se "idejnim tvorcima" kao bugemarng. Prvi put nakon mnogo vremena srpska vlast i opozicija reagovali su iz Banjaluke, složno, i odbacila antiustavne i antidejtonske odluke Ustavnog suda BiH.

- Siguran sam da smo pokrenuli neke procese i da smo jasno dali do znanja da sa teritorijom Republike Srpske i sa Dejtonskim ustavom niko nema pravo da se igra - rekao Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD u NSRS.

A oni koji su se "poigrali" - s"arajevska mezimčad u togama" - uskoro bi mogli i da napuste BiH. Zakonsko rješenje, kao preteču ustavnom, kojim će se stranim sudijama uskratiti gostoprimstvo, u parlamentarnu proceduru srpski poslanici uputiće za koji dan. Neće im manjkati podrške hrvatskih kolega na Marijin dvoru.

- Činjenica je da tri predstavnika međunarodnih institucija u Ustavnom sudu BiH egzistiraju više od 20-ak godina i da je došlo vrijeme da BiH jednostavno mora u Ustavnom sudu imati devet predstavnika iz tri konstitutivna naroda u BiH  rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Podsjeća Čović sve domaće "evroljupce" da BiH ne može težiti integracijama i istovremeno imati međunarodni protektorat. I opominje sve bh. "patriote" koliko je opasno da pod plaštom građanštine "svojataju" BiH!

Iz epicentra bh. patriotizma stiže horska reakcija. Najviše ih "boli" najavljeni RSegzit. Јoš jedan pokušaj destabilizacije BiH, vrište sarajevski "ustavotvorci" pod palicom SDA. Potpredsjednik Srpske SDA-ov Ramiz Salkić jadikuje frazerski kako su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske antidejtonski, suprotni Ustavu, ugrožavaju mir i stabilnost. Stranačke mu kolege ponavljaju.

- Ovo je još jedan pokušaj političke destabilizacije BiH kroz insitutcionalne zaključke skupštine manjeg bh. entiteta. Smatram da oni nemaju niti pravnu, niti bilo koju drugu utemeljenost - kaže Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Predstavničkom domu BiH.

Traže "probosanske" patriote iz Sarajeva sa redovnih i vanrednih stranačkih organa, i putem saopštenja odlučnu i snažnu reakciju Tužilaštva BiH, i uobičajeno od predstavnika međunarodne zajednice, prije svih visokog predstavnika. Odazvao im se istim glasom, jedino Kristijan Švarc Šiling koji je svoj mandat u BiH davno okončao.

- Sarajevska jadikovka i njihovi pozivi u pomoć strancima da oni izvršavaju njihov nacionalni projekat i da im oni stvore, na pravnom nasilju i negiranju prava konstitutivnih naroda, njihovu nacionalnu bošnjačku državu, samo nam još više potvrđuju da smo na pravom putu, i da smo juče u NSRS jedinstvom svih stranaka povukli prave poteze - istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Na odluke pa i vlastite iz Narodne skupštine, sa rezervnog položaja, osvrnuo se i lider SDS-a Mirko Šarović. Smiruje uzavrele sarajevske strasti i prebacuje odgovornost. Zaključke njegova stranka jeste podržala, a kako će se dalje ponašati tek će da odluče stranački organi.

Šarovićev stranački kolega Dragan Mektić, već danas je srpsko jedinstvo poljuljao. Na sjednicama parlamentarnih komisija podržao je sve i jednu tačku dnevnog reda, pa čak i izvještaje o radu institucija BiH stare po dvije ili tri godine, a protiv sličnih je kao besmislenih na ranijim sjednicama bio.

I nije se Mektić samo zaustavio na glasanju o bajatim izvještajima. Dok srpski poslanici najavljuju Zakon o Ustavnom sudu, on je u inat svim Srbima, još danas u parlamentarnu proceduru uputio Izmjene zakona o vanrednom prestanku mandata aktuelnom Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i izboru novog saziva. Slučajan tajming ili perfidno osmišljen pokazaće vrijeme!?