latinica  ћирилица
19/02/2020 |  09:54 ⇒ 17:14 | Autor: SRNA

U toku postupak za davanje dozvole ruskim lijekovima

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH rekli su Srni da je u toku postupak davanja dozvole za stavljanje u promet pojedinih ruskih lijekova, ali nisu mogli da potvrde da li će danas biti održana sjednica Komisije za lijekove, koja vodi taj postupak.
Agencija za lijekove BiH - Foto: RTRS
Agencija za lijekove BiHFoto: RTRS

U Agenciji su napomenuli da se postupak vodi u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

- Lijekovi koje odobrava ova agencija zadovoljavaju jednake kriterijume za kvalitet, efikasnost i bezbjednost - rekli su u Agenciji.

Oni su istakli da su u davanje ocjene o ispunjavanju kriterijuma uključeni stručnjaci ove agencije, kao i Komisije za lijekove.

- Informacije o lijeku na osnovu kojih navedeni stručnjaci donose ocjene su tajne i nisu dostupne široj javnosti. Sjednice Komisije za lijekove su, takođe, zatvorene za javnost - rekli su u Agenciji.

Ranije je najavljeno da je za danas planirana sjednica Komisije za lijekove, na kojoj bi trebalo da bude donesena konačna odluka o tome da li će ruski lijekovi na zahtjev firme iz Bijeljine dobiti dozvolu za uvoz na tržište BiH.

Stručni tim Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH dao je saglasnost za imenovanje Mirka Stanetića za novog člana Komisije za lijekove, čime je obezbijeđena većina za donošenje odluke da pojedini ruski lijekovi mogu biti uvezeni na tržište BiH.

Komisija za lijekove ima 15 članova, od kojih se sedam iz Federacije BiH protivi davanju dozvole za ruske lijekove, dok to podržava sedam iz Republike Srpske i jedan iz Brčko distrikta.