latinica  ћирилица
19/02/2020 |  11:31 | Autor: SRNA

Selaković: Јaka Srbija ima mogućnost da zaštiti Srbe u regionu

Generelni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da Srbija, jačanjem ekonomije i racionalnom politikom, osnažuje svoju poziciju i ima mogućnost da zaštiti Srbe u zemljama regiona, koji su nerijetko diskriminisani, posebno u Crnoj Gori.
Nikola Selaković (Foto: N1) -
Nikola Selaković (Foto: N1)

Selaković je nagasio da je Srbija svoj međunarodni ugled i poziciju uspjela da vrati i unaprijedi jer je umjela da prećuti neke stvari, koje bi rijetko ko umio da prećuti.

On je napomenuo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prećutao, između ostalog, prisustvo bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića na skupu Sulejmana Ugljanina u Novom Pazaru.

Selaković je podsjetio da je 2015. godine u Potočarima, kod Srebrenice, bio pokušaj ubistva Vučića tadašnjeg premijera Srbije, dodajući da se oni kojima je mnoge stvari prećutao ne libe da napadnu i njega i Srbiju.

On je poručio da Beograd za svoj narod u okruženju ne traži ništa više od onog što je Srbija pružila drugim narodima.

- Kada crnogorska Skupština donese Zakon o slobodi vjeroispovesti - kriv je Beograd, kada Ustavni sud BiH donese odluku o uknjižavanju poljoprivrednog zemljišta - opet je kriv Beograd. Da nije žalosno, bilo bi smiješno - rekao je Selaković je za TV "Hepi".

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, Selaković je rekao da je tamo srpski narod diskriminisan, da djeca čiji se roditelji izjašnjavaju kao Srbi ne samo da ne mogu da uče na srpskom jeziku, nego uče po programu u kojem se navodi da je Srbija okupator, a da su Sveti Sava i Stefan Nemanja "ognjenim mačem preveli Crnogorce iz katolika u pravoslavce".

- S jedne strane, dijete uči u školi da je Sveti Sava ognjenim mačem tjerao ljude iz jedne vjere u drugu, u nedjelju to isto dijete ode u crkvu i sluša priču o tome da je Sveti Sava prvi srpski arhiepiskop i najveći Srbin svih vremena. To nije normalno i ljudi to pokazuju mirnim, dostojenstvenim okupljanjem bez incidenata - dodao je Selaković.