latinica  ћирилица
19/02/2020 |  14:51 ⇒ 17:31 | Autor: SRNA

O Novalićevoj izjavi - ni riječi!?

Evropska unija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH, a nepovredivost granica ostaje temeljni princip za Uniju, rekla je Srni portparol Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH Јamila Milović-Halilović.
Delegacija EU u BiH - Foto: RTRS
Delegacija EU u BiHFoto: RTRS

Na pitanje Srne da prokomentarišu izjavu premijera Federacije BiH Fadila Novalića da ovaj entitet neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima koji se odnose na definisanje granične linije među entitetima i da li će biti sankcionisani političari iz FBiH zbog ovakvih izjava kojima otvoreno krše Dejtonski sporazum, konkretno Ankes dva, iz Delegacije EU poslali su pisani odgovor portparola u kojem nema odgovora na konkretno pitanje.

Odgovor iz Delegacije EU Srna prenosi u cjelosti:

"Evropska unija ponovo potvrđuje ključnu ulogu Ustavnog suda BiH za provođenje vladavine prave i podsjeća na konačnu i obvezujuću prirodu njegovih odluka. Obaveza je relevantnih vlasti u BiH da osiguraju provođenje odluka Ustavnog suda. Rješenja po pitanju sastava Ustavnog suda moguća su u okviru propisanih procedura i uz šire reforme koje su dijelom procesa pristupanja EU, kako je i predočeno u Mišljenju Evropske komisije i Izvještaju stručnjaka /Pribe i drugi/.

EU apeluje na sve političke aktere u BiH da se fokusiraju na zajednički cilj i opredjeljenje perspektivi pristupanja EU, i na vitalne socioekonomske reforme u interesu građana. Ovo je posebno važno uoči predstojećeg Samita EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu. EU je spremna da facilitira i pomogne u tome".