latinica  ћирилица
19/02/2020 |  17:25 ⇒ 21:12 | Autor: SRNA

Pejović: RTCG otkrila šta se sprema Zakonom o slobodi vjeroispovijesti

Emisija "Svjedok Božije ljubavi", emitovana na Televiziji Crne Gore, otkrila je šta se skriva iza Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a urednik i novinari RTCG njome su sahranili objektivno, nepristrasno i istraživačko novinarstvo, ocijenio je glavni i odgovorni urednik "Radija Svetigora" sveštenik Nikola Pejović.
Radiotelevizija Crne Gore - Foto: arhiv
Radiotelevizija Crne GoreFoto: arhiv

- Dokumentarac ćemo ubrzo prevesti i poslati na sve relevantne međunarodne adrese, koje su već u kontinuitetu zabrinute za stanje medija u Crnoj Gori. Mislili smo i ranije da to radimo, ali ste nam sa ovim projektom olakšali posao - naveo je Pejović u otvorenom pismu glavnom i odgovornom uredniku i novinarima RTCG.

Prema njegovim riječima, emisija nije ništa rekla o glavnom junaku, "već je pokazala srce onih koji su je naručili i potpisali".

- Ova emisija nam je otkrila šta se skriva iza Zakona, koje su njegove namjere i šta je konačan cilj. Čudili smo se zašto u emisijama ne zovete nikog od predlagača da obrazloži i brani pravne aspekte ovog Zakona i zašto bježite od takvih sadržaja? Ali dovoljno je odvojiti pola sata, odgledati dokumentarac i samo će se kasti - dodao je Pejović.

Pejović je naveo da je emisija, najavljivana kao epohalno otkriće, uperena protiv glavnog junaka, zapravo dala odgovor na mnoga pitanja, nedoumice, sumnje.

- Zato, blagoslovi Gospode, naručioce i autore ove emisije, i ja ih blagosiljam i ne kunem - naglasio je Pejović.

Prema njegovim riječima, pokazalo se koliko je Јavni servis nezavisan i u službi građana.

- Kroz vaše kontinuirane izvještaje o Crkvi, zaključno sa sinoćnim dokumentarcem, kao najsavremenijim rendgenom jasno se detektuje u kakvom se profesionanom stanju nalazi Јavni servis svih građana - ocijenio je Pejović.

On je poručio uredniku i novinarima RTCG da nema te novinarske forme i izraza kojima će ih neko nadmašiti, jer su, kako je naveo, sahranili objektivno, nepristrasno i istraživačko novinarstvo.

On je naveo da piše u ime "stotine mladića i djevojaka koji su ostavili svoje roditelje, braću i sestre, svoje karijere i životne uspjehe i gledajući Svjedoka Božije ljubavi pošli za njim da svoju mladost ugrade u svetinju i život provedu u manastirskom podvigu".

- Pišem i u ime svih nas mladih koje je širina i dubina Svjedoka Božije ljubavi opredijelila da kroz sveštenički poziv nosimo blagi jaram Hristov i da se, ne po našoj zasluzi, nego po beskrajnoj ljubavi i povjerenju Svjedoka Božije ljubavi nazovemo carskim sveštenstvom - ukazao je Pejović.

On je dodao da piše i u ime onih koje "koje je Svjedok Božije ljubavi saslušao, posavjetovao, utješio, iscijelio, spasio, obukao, skućio, školovao i nahranio".

- Sinoć nas je preplavilo osjećanje blagodarnosti Bogu što nas je obdario da živimo u vremenu Svjedoka Božije ljubavi. Vi ga, nažalost, samo znate, a mi ga poznajemo - naglasio je Pejović.

Poslanički klub Demokratskog fronta /pozvao je rukovodstvo Televizije Crne Gore da podnese ostavke zbog ponižavajuće dokumentarne emisije o Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju koja je emitovana na prvom programu te medijske kuće.

Lider DF-a Andrija Mandić rekao je da, ukoliko rukovodstvo TVCG, kao i urednici i organizatori sramne sinoćnje emisije ne podnesu ostavke, DF traži od Savjeta javnog servisa da ih u roku od 24 časa razriješi jer rade opasan posao zavađanja i sukobljavanja građana Crne Gore.

- Ako ni Savjet ne završi taj posao, u Skupštini ćemo otvoriti temu o smjeni onih članova Savjeta koji nisu glasali za smjenu direktora i menadžmenta - poručio je Mandić, ocjenjujući da se takvim emisijama "želi posijati zlo sjeme i raspaliti vatra koju niko ne može ugasiti".

Film "Svjedok Božje ljubavi" o Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju u produkciji RTCG, koji crnogorskog vladiku prikazuje u izuzetno negativnom svjetlu, emitovan je sinoć na Televiziji Crne Gore.

UREDNIŠTVO TELEVIZIЈE IZNENAĐENO REAKCIЈAMA NA DOKUMENTARNI FILM

Uredništvo Televizije Crne Gore iznenađeno je reakcijama na dokumentarni film "Svjedok božije ljubavi" koje, kako su naveli, ne problematizuju karakter poruka, već onoga ko je te poruke zabilježio.

Poslanički klub Demokratskog fronta pozvao je rukovodstvo TVCG da podnese ostavke zbog dokumentarne emisije o mitropolitu crnogorsko-primorskom AmFilohiju koji je emitovan na prvom programu te medijske kuće.

I sveštenik Nikola Pejović, glavni i odgovorni urednik Radija Svetigora rekao je da je emisija otkrila šta se skriva iza Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koje su njegove namjere i šta je konačan cilj.

Uredništvo TVCG ocijenilo je da je posebno nedopustivo što su pojedini stranački TV kritičari i personalno napali višestruko nagrađivane autore dokumentarca, čije je emisije i Mitropolija objavila na svojoj internet stranici.