latinica  ћирилица
19/02/2020 |  19:14 | Autor: SRNA

"Odluka Ustavnog suda BiH zahtijeva jedinstven odgovor"

Predsjednik Udruženja Veterani Republike Srpske, Duško Vukotić, smatra da je odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu u Republici Srpskoj momenat koji zahtijeva potpuno jedinstven odgovor bez ikakvih politikantskih kalkulacija.
Duško Vukotić - Foto: RTRS
Duško VukotićFoto: RTRS

- Činjenica da se ovom olukom Republici Srpskoj oduzima esencijalno pravo na imovinu i teritoriju, čini neozbiljnim i neodgovornim svakoga onog ko je spreman da popusti krijući se iza floskula o nasušnoj potrebi za mirom. Koliko znam logiku, mir je izvjesniji tamo gdje se strane međusobno razdruže nego tamo gdje ih na silu neko tjera da žive zajedno - rekao je Vukotić za Srnu.

On je naveo da mu se čini da jedinstvo izraženo na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, jeste jedinstvo političke kalkulacije i borbe za glasove, a ne neophodno jedinstvo u borbi za Republiku Srpsku.

- Već na samoj sjednici neki potpisnici su već u svojim diskusijama počeli skoro da se izvinjavaju nekim centrima moći, zbog toga što su potpisali. To ne bi smjelo da se događa. Da zanemarimo pojedince u politici kojima je važno da što više pričaju, a da još ni izbliza nemaju izgrađenu svijest o državi, ovo je vrijeme u kojem se odlučuje: hoćemo li biti svoji na svome ili se istaći bijele zastave, kleknuti i predati se na milost i nemilost - poručio je Vukotić.

On je ocijenio da je predaja najlakša.

- Poštujem i ja postulat da je bolje sto godina razgovarati nego minut ratovati, ali je problem što je o odlukama Ustavnog suda zabranjeno polemisati. I treba da bude zabranjeno, ali od onog trenutka kada ga bude birao isključivo narod koji je vijekovima živio i koji će i dalje živjeti na ovom prostoru - ocijenio je Vukotić.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su informaciju u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH i osam zaključaka kojima se obavezuju predstavnici Srpske u instuticijama BiH da u Parlamentarnoj skupštini BiH predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Ustavni sud BiH utvrdio je da je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske. Ustavni sud smatra da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.