latinica  ћирилица
19/02/2020 |  21:56 ⇒ 22:26 | Autor: SRNA

Neprihvatljiva gradnja odlagališta za nuklearni otpad na Trgovskoj gori

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i ministarka inostranih poslova Bisera Turković ocijenili su tokom današnjeg sastanka u Sarajevu da je apsolutno neprihvatljivo da odlagalište za nuklearni i radioaktivni otpad bude izgrađeno na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj, u neposrednoj blizini granice sa BiH.
Košarac - Turković - Foto: SRNA
Košarac - TurkovićFoto: SRNA

Ovaj susret uslijedio je nakon radnog sastanka koji je 11. februara Košarac organizovao sa entitetskim ministrima nadležnim za zaštitu životne sredine, članovima parlamentarne grupe "Klub zelenih", predstavnicima Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH, te načelnicima opština u slivu rijeke Une, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonoskih odnosa.

Košarac, koji je Turkovićevu informisao o zaključcima sa ovog sastanka, zatražio je aktivan angažman diplomatsko-konzularne mreže BiH u rješavanju pitanja izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori, što je ona i prihvatila, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da će se u narednom periodu fokusirati na sastanke i razgovore sa institucijama Hrvatske, ali i predstavnicima Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Košarac i Turkovićeva su izrazili nadu da će rješenje ovog bilateralnog pitanja sa Hrvatskom biti postignuto diplomatskim putem, te ocijenili da je apsolutno neprihvatljivo da odlagalište za nuklearni i radioaktivni otpad bude izgrađeno na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini granice sa BiH.

Na sastanku je razgovarano i o potpisivanju memoranduma između dva ministarstva, na osnovu kojeg bi predstavnik Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa bio uključen u Stalnu misiju BiH pri EU.

Istaknuto je da je to potrebno imajući u vidu važnu ulogu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u procesu evropskih integracija.

Tokom razgovora je naglašeno da bi učestvovanje predstavnika Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Stalnoj misiji BiH pri EU doprinijelo efikasnijem i efektivnijem protoku informacija prema domaćim kapacitetima, posebno kada je riječ o Cefti i EU integracijama.