latinica  ћирилица
19/02/2020 |  22:10 | Autor: SRNA

Moskva protiv saopštenja u Savjetu bezbjednosti

Rusija je večeras u Savjetu bezbjednosti UN bila protiv usvajanja saopštenja u kojem se poziva na prekid vatre na sjeverozapadu Sirije.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- Pokušali smo da usvojimo saopštenje u kojem se poziva na prekid neprijateljstva i pristup humanitarne pomoći Idlibu. Rusija je bila protiv - rekao je francuski ambasador u UN Nikola de Rivijer.

Belgijski ambasador u UN Mark Pekste de Butsverv je potvrdio da neće biti saopštenja. Sastanak Savjeta bezbjednosti UN održan je iza zatvorenih vrata.

Prema riječima diplomata, rusko protivljenje saopštenju podržala je Kina.

Predstavnik UN za Siriju Ger Pedersen izjavio je ranije da je ta zemlja na korak od pogoršanja nasilja nakon razmjene prijetnji između Turske i Rusije.

On je istakao da ne može da prijavi nikakav napredak u okončanju trenutnog nasilja na sjeverozapadu Sirije ili nastavku političkog procesa.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je da će Turska pokrenuti ofanzivu u Siriji ukoliko Damask ne povuče svoje snage do kraja mjeseca.

Rusija je odgovorila na Erdoganove prijetenje upozorenjem da bi bilo kakva operacija protiv sirijskih snaga bila "najgori mogući scenario".