latinica  ћирилица
20/02/2020 |  08:33 ⇒ 23:56 | Autor: RTS

Da li masoni donose najvažnije odluke?

Nakon što je u Hrvatskoj otkriveno da je državni tužilac član masonske loze, pokrenula se priča o tome ko su masoni i koja je njihova uloga u društvu.
Masoni (ilustracija) -
Masoni (ilustracija)

Slobodni zidari, koji su poznatiji kao masoni, obavijeni su velom misterije, zbog čega se vjeruje da upravo oni stoje iza najvažnijih odluka u društvu.

Neki od poznatijih članova masonskih loža bili su, između ostalih, knez Aleksa Nenadović, Đorđe Vajfert i Ivo Andrić.

Ko su slobodni zidari i zašto mnogi smatraju da su masoni vladari iz sijenke?

Slobodno zidarstvo sastoji se od bratskih organizacija koje vode porijeklo od udruženja kamenorezaca. Osnovna organizaciona jedinica je masonska loža, koja upravlja slobodnim zidarima na regionalnom nivou, odnosno na teritoriji jedne države. Na globalnom nivou postoje dvije vrste slobodnog zidarstva – regularno i kontinentalno.

Postupak pridruživanja loži zavisi od zemlje do zemlje, ali nove članove uglavnom predstavljaju prijatelji koji već pripadaju loži, a u savremeno doba, oni koji su zainteresovani pronađu ložu preko interneta. Iako se potencijalni članovi ohrabruju na učlanjenje, oni se nikada ne pozivaju, već sami moraju da zatraže pridruživanje.

Minimalni uslov za članstvo u bilo kojoj masonskoj loži jeste da kandidat mora da bude slobodan i da se procjenjuje da ima dobar karakter. Postoji i uslov o starosti, a većina loža zahtijeva da kandidat izjavi da vjeruje u vrhovno biće. U nekoliko loža potrebno je da kandidat bude određene religije. Ženama nije dozvoljeno stupanje u organizaciju.

Pripadnici masonskih loža se postepeno uvode u slobodno zidarstvo. Tokom svečanosti inicijacije, budući članovi moraju da polože zakletvu na svetom tekstu vjeroispovijesti kojoj pripadaju. Prvi stepen je učenički. Poslije nekog vremena, na svečanosti, mogu biti unaprijeđeni u stepen pomoćnika, a najviša titula je majstor mason. Stepen članstva utvrđuje se pomoću lozinki i tajnog rukovanja.

Pojedini članovi masonskih udruženja zauzimaju značajne funkcije u društvu, poput hrvatskog državnog tužioca koji je juče podnio ostavku, pošto se saznalo da je pripadnik masonske lože.

Loža se redovno sastaje kako bi se dogovorila oko plaćanja računa, organizovanja događaja i izbora novih članova. Sastanak lože se može održati i povodom svečanosti dodijele masonskog stepena ili održavanja predavanja u vezi sa istorijom masona. Sastanci se završavaju formalnom večerom, koja može uključiti i zdravicu i pesmu.

Ne postoji međunarodna loža koja nadzire slobodne zidare u svetu. Svaka loža je nezavisna i nije joj potrebno priznanje loža koje su nadležne za druge zemlje kako bi bila legitimna.