latinica  ћирилица
20/02/2020 |  11:37 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Predavanje pčelarima u Bratuncu

U Bratuncu je održano predavanje za Udruženja pčelara sa teritorija opština Bratunac i Srebrenica, koje je održao prof. dr Goran Mirjanić.

Predavanje su organizovali Resor za pružanje stručnih usluga poljoprivrednicima, opština Bratunac i Udruženje pčelara "Kesten" iz Bratunca.

Predavanju "Proljećni radovi u pčelinjaku" prisustvovalo je oko 50 članova udruženja pčelara iz opština Bratunac i Srebrenica.

- Mi od predavanja očekujemo bolju edukaciju pčelara, kako starijih koji imaju radnog staža u pčelarstvu, tako i početnika kojima će dobro doći nova znanja - istakao je Marko Živković, predsjednik Udruženja "Kesten".

- Vrlo je bitno da se pčelari edukuju, obučavaju, da što više čitaju literature, da izučavaju pčelarstvo, jer pčelarstvo je jedna grana koja je neizučena i neproučena - dodaje član Udruženja Asim Dedić.

Iako je prosjek godina pčelara u ove dvije opštine oko 50, 60 godina, sve više je mladih koji žele da se bave pčelarstvom.

- Današnje predavanje u Bratuncu je poslužilo da pčelari malo sagledaju trenutnu situaciju u pčelinjacima i da, kako se bude odvijalo, dolaskom proljeća budu spremni šta konkretno da preduzmu - naglasio je prof.dr Goran Mirjanić, stručni konsultant projekta "Farma 2".

U Bratuncu je održano i predavanje "Predstavljanje klastera Semberiji, Majevici i Birču", a predavač je menadžer na projektu IFAD-a, diplomirani inženjer poljoprivrede, Sonja Mijanović.

Oba predavanja finansirana su kroz projekat "Farma 2", uz podršku Ministarstva poljoprivrede, opštine Bratunac i Udruženja "Kesten".