latinica  ћирилица
20/02/2020 |  16:18 ⇒ 16:25 | Autor: SRNA

Ove godine devet decenija nacionalnog teatra

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović posjetila je danas Narodno pozorište Republike Srpske u Banjaluci i poručila da bi resorna ministarstva, u godini kada teatar obilježava 90 godina postojanja, trebala posebnu pažnju da usmjere na ovu ustanovu kulture kako bi jubilej bio proslavljen dostojanstveno.
Ministarka finansija Srpske Zora Vidović posjetila je Narodno pozorište Republike Srpske - Foto: RTRS
Ministarka finansija Srpske Zora Vidović posjetila je Narodno pozorište Republike SrpskeFoto: RTRS

Vidovićeva je izrazila želju da pomogne u infrastrukturnom osposobljavanju Narodnog pozorišta, prije svega u pogledu energetske efikasnosti, te ukazala da bi bilo dobro izgraditi autonomno grijanje i na zgradu postaviti solarne panele.

- Tako bi pozorište u dogledno vrijeme moglo da bude energetski samoodrživo i funkcioniše na principu institucije koja ima vlastite energente, električnu energiju i grijanje, čime bi bila postignuta maksimalna energetska efikasnost - ukazala je Vidovićeva.

Ona je prisustvovala i probama predstave "Derviš i smrt", te izrazila zadovoljstvo funkcionisanjem i radom teatra, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Kolegijum direktora, koji je bio domaćin ministru finansija Srpske, ukazao je na ono što danas radi Narodno pozorište, za čime ima potrebu i kakav je plan obilježavanja 90 godina postojanja.

Oni su Vidovićevu upoznali i o kratkoročnim aktivnostima kao što je paralelni rad na dvije predstave "Derviš i smrt" i "Јugoslavija", u koprodukciji sa pozorištem iz Kopra u Sloveniji.