latinica  ћирилица
20/02/2020 |  17:17 ⇒ 21/02/2020 | 08:02 | Autor: RTRS

Prvo zakon o odlasku stranih sudija, pa o načinu odlučivanja

U sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu održan je sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predstavnicima Republike Srpske u zajedničkim institucijama u vezi sa neučestvovanjem u donošenju odluka u organima BiH.

Dodik je rekao da odluke neće biti usvajane u Parlamentarnoj skupštini, Predsjedništvu i Savjetu ministara dok takav stav neće važiti za niže nivoe u zajedničkim institucijama. Ovakvi sastanci ubuduće će češće biti organizovani, a najavljeno je da će biti formirano Koordinaciono tijelo kao spona između svih predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama.

Nikada se predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama nisu okupili u tolikom broju kao danas u Istočnom Sarajevu.

Bili su tu poslanici, delegati, ministri, njihovi zamjenici, direktori agencija, ustanova. Manji broj poput SDS-ovih i PDP-ovih poslanika u Predstavničkom domu nije došao, a neki poput Gordana Milinića nisu ni pozvani.

Prisutni su dobili informaciju kako da djeluju u budućem periodu. Rečeno im je da se neučestvovanje u donošenju odluka u organima BiH odnosi samo na Predsjedništvo, oba doma Parlamentarne skupštine i Savjet ministara.

 

- Što se tiče drugih nivoa odlučivanja za sada ostaje u redovnoj aktivnosti, dakle i radnopravna pitanja i druga pitanja naravno nisu zaustavljena, zato je bilo potrebno ljudima da se objasni o čemu se radi. Dakle potpuni uspjeh ovog sastanka, na njemu ništa nije tajno urađeno - rekao je Dodik.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je rekao da će se ponašati upravo onako kako je rečeno.

- Јasna je odluka da svi nastavljaju rad u zajedničkim instiutucijama kako je utvrdila Narodna skupština Republike Srpske - dodao je Tegeltija.

Milorad Dodik je ponovio da je u toku finalizovanje prijedloga Zakona o Ustavnom sudu BiH koji bi danas ili sutra kao zajednički prijedlog srpskih i hrvatskih stranaka trebalo da bude predat u parlamentarnu proceduru. Dodik vjeruje da su ponuđena rješenja korisna i prihvatljiva i za Bošnjake.

- Imajući u vidu supstituciju tri stranca i njihovo učešće, sada je predviđeno da Predsjedništvo bira, da to budu predstavnici konstituvnih naroda, a potvrđuje Dom naroda Parlamentarne skupštine , a ostale sudije kao što je do sada dva iz Srpske i četiri iz FBiH - dodao je Dodik.

Objasnio je da će poslije prvog prijedloga o zamjeni stranih domaćim sudijama, uslijediti prijedlog zakona koji će regulisati način odlučivanja u samom Ustavnom sudu BiH, kako bi bila zaštićena Srpska. Dodik kaže da nije htio da komentariše sinoćnji sastanak sa američkim ambsadorom već da je to uradio tek kada se u medijima pojavila izjava Erika Nelsona.

- Onda sam vidio da je on nešto iznio neke stvari da će on nešto poduzeti. Ako se to odnosi na sastanak sa mnom ja imam pravo da kažem da je to prijetnja, a njegova je stvar da to shvati kako hoće,. Republika Srpska nikome ne prijeti - poručio je Dodik.

Ne treba niko da sumnja u odlučnost srpskih predstavnika da će poštovati odluke Narodne skupštine, gdje će za 60 dana biti razmatrano šta je urađeno sa prijedlogom Zakona o Ustavnom sudu BiH, ali biće razmatrano i ponašanje predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama.

Inače, pres konferencija prošla je u znaku malicioznih i neprofesionalnih napada većine federalnih novinara, koji su praktično time pokazali šta političko Sarajevo misli o pravu Srba da se bore za svoju ustavnu poziciju u BiH.