latinica  ћирилица
20/02/2020 |  20:37 ⇒ 22:28 | Autor: Agencije

Vjerni narod i večeras brani svetinje (FOTO/VIDEO)

Širom Crne Gore i večeras se održavaju molebani i litije za odbranu svetinja.
Crna Gora (foto:Sputnik/Nebojša Popović) -
Crna Gora (foto:Sputnik/Nebojša Popović)

Zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i ugroženosti svetinja, u Crnoj Gori se svakog četvrtaka i nedjelje održavaju molebani i litije.

Poslije molebana u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, koju je služio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije počela je još jedna velika molitvena šetnja za odbranu svetinja.

U litiji u Podgortici učestvuje i 11 vjernika iz Velike Plane koji su do Podgorice pješačili 12 dana.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa episkopom mileševskim Atanasijem i sveštenstvom služi moleban Presvetoj Bogorodici u Crkvi Svete Petke u Pljevljima, a nakon toga će predvoditi litiju gradskim ulicama.

Više od 100 građana krenulo je u litiju dugačku 28 kilometara od crkve Svetog Đorđa iz Manastira Dobrilovine kod Mojkovca, odakle su se uputili prema hramu Hristovog Roždestva u tom gradu, udaljenom 28 kilometara.

Litiju predvode monahinja Makrina i paroh mojkovački Danilo Damjanović.

Temperatura u Mojkovcu danas je ispod nule, ali učesnici litije ističu da nema zime kad se brane svetinje.

Litiju je u selu Kaludra sreo i pozdravio mitropolit Amfilohije, koji je učesnicima rekao da zlo domaće danas, nažalost, prijeti narodu i Crnoj Gori.

Poslije molebana koji je služen u Crkvi svetih Apostola Petra i Pavla ulicama Bijelog Polja prošla je litija građana, do Crkve svetog Nikolaja u naselju Nikoljac.

Obraćajući se građanima u porti crkve protojerej stavrofor Siniša Јanković rekao je da je teško izabrati riječi kojima bi se opisali veličanstveni događaji u Crnoj Gori.

- Ovo su biblijski događaji. Ovo su događaji koji su najveličanstveniji u istoriji Crne Gore, a sve zbog onih koji su u mraku izglasali bezakon zakon, kojim pokušavaju da unište Crkvu Božju, da unište pravdu i istinu i da sahrane Boga kao što su sahranjivali njihovi preci na /mjestu kod Nikšića/Vidrovanu. Na isti način danas su se presvukli u neka druga ruha, sakrili se iza sile i iza njihovih zakona. Pa onda novo zlo sjeme siju među braćom - rekao je sveštenik Јanković.

Molitveni hod u Beranama krenuo je iz centra grada, od Hrama Svetog Simeona Mirotočivog, ka Đurđevim Stupovima, katedralnom manastiru Eparhije budimljansko-nikšićke, gdje je služen moleban za odbranu svetinja.

Ispred manastira je besjedio otac Mihailo Čikvin iz Poljske pravoslavne crkve, a blagoslov je donio i arhimandrit Teoktist, iguman Manastira Sopoćani.

Organizatori su broj redara u bijelom odorama pojačali zbog informacije na društvenim mrežama o pojavi navijački nastrojenih grupa spremnih na izazivanje nereda, što se pokazalo kao netačno.

Sa molebana iz porte Manastira sveštenik Evstatije poručio je da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti diskriminatorski i da nije održiv, javljaju crnogorski mediji.

Gosti iz Poljske pravoslavne crkve prenijeli su okupljenim građanima i vjernicima pozdrave iz zapadne Evrope, pružajući podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Nakon molebana građani su se mirno razišli.

Policija je obezbjeđivala sva saobraćajna čvorišta na trasi kojom se kretala litija u Beranama.