latinica  ћирилица
20/02/2020 |  21:38 ⇒ 21/02/2020 | 10:31 | Autor: RTRS

Višković: Srpska poziva ambasadore da sve u BiH tretiraju na isti način

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u našem političkom magazinu Pečat da Srpska poziva sve ambasadore u BiH da pokušaju raditi svoj posao u skladu sa zakonom i Ustavom i da sve u BiH tretiraju na isti način.

- Mi smo spremni da se ponašamo i radimo u skladu sa zakonom i Ustavom, ali se tako mora ponašati i druga strana. Šta je sa sankcijama za zvaničnike u Federaciji BiH jer nisu implementirali više od 30 odluka Ustavnog suda? Šta je sa Mostarom u kojem 15 godina nema izbora? Samo se šalju poruke Srpskoj - rekao je Višković povodom poruka ambasadora SAD u BiH Erika Nelsona da Srpska ne poštuje Dejton i Ustav i da će biti posljedica.

Višković je istakao da, ako su ambasadori legalisti, onda bi trebali da važe isti principi za sve.

Premijer Srpske je rekao da odluka Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu nije u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom i da bi njeno provođenje značilo početak ukidanja Srpske.

Prema njegovim riječima, da Republika Srpska na ovakav način krši Dejton, kao što to radi FBiH, mogle bi se čuti velike optužbe na njen račun iz međunarodne zajednice.

Višković je naglasio da je ova odluka Ustavnog suda kap koja je prelila čašu, jer ne može niko da knjiži imovinu na BiH, kada ona po Ustavu BiH, odnosno Aneksu 4 koji je sastavni dio Dejtonskog sporazuma, pripada entitetima.

Premijer Srpske je naglasio da ova odluka dovodi u pitanje sve što je do sada urađeno, poput procesa privatizacije.

- Dovođenje u pitanje privatizacije moglo bi da uvede i Republiku Srpsku i BiH u nerješive probleme - rekao je Višković.

On je rekao da se jedino Srbi i Republika Srpska trude da sačuvaju dejtonsku BiH u kojoj bi mogli mirno da žive Srbi, Hrvati, Bošnjaci i ostali, u kojoj svi imaju jednaka prava i u kojoj niko nikoga ne ugnjetava i ne oštećuje.

- Ovi što se zaklinju u BiH, oni svojim potezima ruše BiH i tjeraju mlade ljude iz BiH - i Srbe i Hrvate i Bošnjake - istakao je Višković i dodao da se mnogi u BiH vode parolom "zavadi pa vladaj".

Premijer Srpske je rekao da su Zaključci o antiustavnom djelovanju Ustavnog suda BiH, koje je usvojila Narodna skupština, u Federaciji BiH dočekani negativno.

Višković smatra da bi vlade Srpske i Federacije BiH, u skladu sa Ustavom BiH, trebalo da formiraju komisiju koju će činiti stručnjaci, kako bi bila utvrđena linija razgraničenja i kako bi se konačno znalo gdje prestaju i počinju nadležnosti entiteta.

- Čim su se pojavili zaključci NSRS, iz Federacije su rekli da ne žele učestvovati u međuentitetskom razgraničenju, koje je dejtonska obaveza. Međutim, mi ćemo, u skladu sa Zaključcima NSRS, poslati dopis, jer je to trebalo da bude završena prije 20 godina - rekao je on.

Višković je naveo da je definisanja međuentitetske linije razgraničenja interes građana oba eniteta, jer bi im to omogućilo da ostvaruju svoja Ustavom i zakonom zagarantovana prava.

- Utvrđivanje međuentitetske linije razgraničenja nije nikakv hir, već potreba građana - naglasio je premijer Srpske.

Višković je rekao da ne zna zašto se lideri SDS-a Mirko Šarović i PDP-a Branislav Borenović nisu pojavili na sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predstavnicima Srba u institucijama BiH i parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, kao i da oni to treba da objasne građanima.

- Ovdje nije ništa uskraćeno PDP-u i SDS-u ili nekoj partiji u Srpskoj. Ovo je bio početak ukidanja Republike Srpske i oni su podržali zaključke Narodne skupštine i to su morali jer je njihovo izborno tijelo Republika Srpska - dodao je on.

Kreirana onlajn platforma "Biznis Srpska"

Predsjednik Vlade Srpske rekao je da je Vlada kreirala onlajn platformu "Biznis Srpske" za investicije, na kojoj su predstavljeni prirodni resursi Republike.

- Riječ se o materijalu koji se svaki dan inovira. Ponosan sam na ovaj materijal - istakao je Višković i dodao da je ovo prvi put da Srpska ima ovakav materijal na engleskom, ruskom, srpskom i njemačkom jeziku, koji je dostupan svim potencijalnim investitorima.

On je naveo da će posredstvom predstavništava i privrednih komora, materijal biti distribuisan kako bi potencijalnim investitorima pokazali čime raspolaže Republika Srpska u sferi poljoprivrede, energetike, banjskog turizma, prerađivačke industrije.

U prezentaciju su uvrštena i zakonska rješenja Republike Srpske i mogućnost da investitori ministarstvima upute određena pitanja. Sadržan je i vodič na koji način se mogu registrovati preduzeća, a besplatno su prezentovani i privredni kapaciteti Srpske iz raznih oblasti.

Premijer Srpske je najavio da će krajem marta u Administarstivnom centru Vlade biti održan sastanak o poziciji privrede i pravcima daljeg razvoja sa stotinjak učesnika sa oba javna univerziteta, najvećim privrednicima iz Srpske, predstavnicama institucija, čiji je cilj kreiranje nekoliko mjera i zaključaka o koracima koji će domaću privredu još brže i bolje da pozicioniraju u evropskim i regionalnim okvirima.

Višković je za 4. septembar najavio međunarodnu konferenciju u Banjaluci na kojoj će biti prezentovani potencijali Srpske.