latinica  ћирилица
21/02/2020 |  08:55 | Autor: SRNA

Srpsko kulturno nasljeđe ugroženo i zbog rasrbljavanja

Srpsko kulturno nasljeđe je posebno ugroženo u nekim dijelovima bivšeg jugoslovenskog prostora zbog zanemarivanja i nedovoljne brige, ali i zbog tendencija njegovog rasrbljavanja, rekao je bivši ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.
Darko Tanasković - Foto: RTRS
Darko TanaskovićFoto: RTRS

- Postoji i tendencija njegovog rasrbljavanja, odnosno ukidanja kao elementa srpskog kulturnog identiteta i preknjižavanja uslovno rečeno na kulturne identitete drugih - rekao je Tanasković za RTS.

On je naveo da se to dešava u slučaju Kosova i Metohije, jednog nepostojećeg kulturnog identiteta Kosova kao države, kao i u slučaju Crne Gore, gdje je situacija komplikovanija i vezana za status Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

- U ovim problematičnim slučajevima, naročito na Kosovu i Metohiji, našoj državi su relativno ograničene mogućnosti, s obzirom na to da ne kontroliše situaciju na terenu. Ali, međutim, ima nekih mogućnosti - naveo je Tanasković.

On je ocijenio da je Unesko organizacija posredstvom koje se više posredno, nego neposredno može uticati na to da se smanji stepen ugroženosti srpskog kulturnog nasljeđa, koje je u načelnom pogledu uvijek ugroženo.

U slučaju ugroženosti, nadležni Uneskov komitet, kaže Tanasković, nalaže prvo državi koja je upisala to nasljeđe da se postara kako bi se uklonile opasnosti, ili prilično komplikovanim putem pokušava da utiče na one koji ugrožavaju kulturno nasljeđe da bi odustali od takvih aktivnosti.

On je dodao da je u slučaju Srbije to prilično komplikovano, jer nema fizičku kontrolu nad teritorijom gdje se nalazi najveći dio srpskih najznačajnijih spomenika koji su na listi kulturne baštine, i to kulturne baštine u opasnosti.

- Ono što Srbija može da učini jeste i čini mi se da u dobroj mjeri i uspijeva, jeste da ti izvještaji o stanju zaštite kulturne baštine budu što realističniji. I sreća je što Unesko prihvata izveštaje koje daju naše institucije. Onda se donose zaključci na osnovu kojih treba i delovati. Djelovanje iz političkih razloga je veoma otežano", rekao je Tanasković.

On je napomenuo da postoji standardna procedura da bi neko kulturno dobro bilo upisano na Uneskovu listu, ali da je ona veoma komplikovana zbog izrade obimnih dosijea i skupa.

Tanasković dodaje da, ako je neka zemlja siromašna, onda se preko neke druge zemlje upisuje baština, te kao primjer naveo nominaciju starih bukovih šuma koje su relikti još iz ledenog doba i koje Srbija upisuje sa Švajcarskom i još nekim državama.

- Drugi projekat je granica Rimskog carstva, koja ide od male Azije do Velike Britanije. Tu mi u svom segmentu treba u toj višenacionalnoj nominaciji da predstavimo svoj deo granice Rimskog carstva. To su dva zanimljiva projekta - dodao je Tanasković.