latinica  ћирилица
21/02/2020 |  08:56 ⇒ 09:22 | Autor: sputniknews.com

Američki magazin priznao: Su-35 je bolji od F-15EX

Ruski lovac generacije 4++ Su-35 je bolji od američkog F-15EX, zaključili eksperti magazina Military Watch.
Ruski avion Su-35 (Foto: Flickr/Navneet Yadav) -
Ruski avion Su-35 (Foto: Flickr/Navneet Yadav)

Oba lovca - Su-35 i F-15EX – učestvuju na tenderu Ratnog vazduhoplovstva Indije za kupovinu aviona. Autori članka smatraju da njihovi avioni imaju šansu za pobjedu, ali da su Rusi u prednosti, iz više razloga.

Kako naglašavaju eksperti, bez obzira na to što je F-15EX brži od Su-35S – 2,5 maha naprotiv 2,25 mahova – ruski avion posjeduje snažniji radar Irbis-E.

Osim toga, Su-35 ima savremenije naoružanje, što mu omogućava da prati do 30 i pogađa do osam vazdušnih ciljeva. Za razliku od ruskog oponenta, američka letjelica ne može da se pohvali da posejduje hipersonične rakete u svom arsenalu.

Lovac Su-35 ima velike manevarske mogućnosti i predviđen je za rješavanje zadataka osvajanja i zadržavanja superiornosti u vazduhu, avijacionu podršku snaga u konfliktima bilo kojih razmjera i izolaciju rejona gdje se vode borbe. Taj savremeni avion može da koristi savremeno i perspektivno taktično naoružanje klase "vazduh-vazduh", kao i "vazduh-zemlja".

F-15EX – savremena modifikacija američkog lovca-bombardera F-15E Strike Eagle. Avion je naoružan sa 22 rakete klase "vazduh-vazduh“" savremenom avionikom, radarom AESA.