latinica  ћирилица
21/02/2020 |  09:17 | Autor: SRNA

Rasprava o budžetu EU trajala cijele noći

Pregovori o budžetu EU od preko bilion evra u narednih sedam godina trajali su cijele noći, ali se malo zna o tome da li su se lideri 27 članica Unije približili dogovoru.

Na pitanje o stanju pregovora, holandski premijer Mark Rute odgovorio je kada je noćas napuštao zgradu u Briselu: "Ne znam, moraćemo da sačekamo sutra."

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, koji vodi samit, održao je noćas pojedinačne sastanke sa 27 lidera dok su grupe stručnjaka radile na brojevima iza kulisa.

Lideri će se ponovo sastati u 11.00 časova.

Agencija AP prenosi da ostaje da se vidi da li će oni preći sa riječi na djela kada je riječ o političkim ambicijama Evrope, poput borbe protiv klimatskih promjena i razvoja digitalne ekonomije.

Istovremeno, oni ne mogu da dozvole da ostave utisak pred domaćom javnosti da se razbacuju novcem poreskih obveznika u vrijeme ograničenog privrednog rasta.

Sa odlaskom Britanije iz EU u budžetu bloka ostala je rupa od oko 75 milijardi evra u periodu od sedam godina.

Najavljeni budžet okvirno iznosi bilion evra, ali je to samo jedan odsto ukupnih domaćih prihoda 27 članica. Debata se vodi o raspodjeli 0,3 odsto planiranog novca.

Mišel je došao na samit sa nacrtom budžeta u iznosu od 1,074 odsto ukupnog prihoda zemalja EU. Evropski parlament želi ambicioznih 1,3 odsto, a Evropska komisija podržava 1,11 odsto.