latinica  ћирилица
21/02/2020 |  11:01 ⇒ 12:33 | Autor: RTRS

Brčko: Usvojena Strategija o saradnji sa dijasporom

Skupština u Brčkom usvojila je Strategiju o saradnji sa dijasporom, za šta je u budžetu planirano 800.000 maraka. Slijedi izrada programa rada i intenziviranje saradnje u svim društenim oblastima. Izradu strategije pored Vlade, pomogli su Međunarodna organizacija za migracije, USAID i švajcarska Vlada.

Poslanici su poručili da je potrebno saradnju što prije početi, prvenstveno zbog sprečavanja odlaska mladih i školovanih iz Brčkog. Prvo je neophodno uraditi registar iseljenika po zemljama i regijama.

- Da se organizuju razne manifestacije koje će učvrstiti veze sa ljudima koji su porijeklom odavde iobrnuto, da mladi koji su u prvoj ili drugoj generaciji se rodili u insostranstvu, osjećaju tu povezanost - izjavio je poslanik u Skupštini Distrikta Esad Atić.

Procjena je da skoro svaka porodica u Brčkom ima nekoga u inostranstvu, i to je, kažu, potencijal koji se mora što prije iskoristiti.

To je po meni velika mnogućnost ne samo za povratak tih stanovnika, nego za neku kvalitetnu saradnju sa našim građanima koji su ostvarili zapažene uspjehe, pogotovu u privredu u inostarnstvu - izjavio je potpredsjednik Skupštine Distrikta Ivo Filipović.

Da bi do toga i došlo, potrebno ih je upoznati s vrlo fleksibilnim zakonima i povoljnostima Brčkog, s obzirom na njegov geografski položaj, i blizinu sa EU.

- Sigurno bi ti ljudi bili potencijalno zainteresovani da ulažu u ove krajeve iz kojih su otišli, ali to bi trebalo da bude na obostrano zadovoljstvo i obostran interes. Pokušati na taj način vezati te ljude, a sigurno onda i njihove najbliže srodnike - izjavio je poslanik u Skupštini Distrikta Siniša Golić.

Prvi rezultati petogodišnje Strategije mogu se očekivati na ljeto ili početkom jeseni.