latinica  ћирилица
21/02/2020 |  11:18 ⇒ 11:21 | Autor: SRNA

Amerika dobila zahtjev Turske za isporuku "Patriota"

SAD još nisu donijele odluku po pitanju isporuka protivvazdušnih raketnih sistema "Patriot" Turskoj, javlja Anadolija, pozivajući se na izvor u Vašingtonu.

- Stigao nam je zahtjev (za isporuku "Patriota"). Međutim, u ovom trenutku odluka nije donesena - rekao je američki činovnik turskoj agenciji.

Ranije je agencija Blumberg, pozivajući se na izvor u Ankari, javila da je Turska od Sjedinjenih Američkih Država zatražila dva sistema za protivvazdušnu odbranu "Patriot" za obuzdavanje sirijskih trupa koje Rusija podržava iz vazduha.

Prema podacima agencije, Turska traži da se "Patriot" rasporedi na njenoj južnoj granici i "dozvoli joj da slobodno kažnjava sve buduće napade sirijskih trupa koje Rusija podržava iz vazduha".

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je juče da su u vazdušnom napadu u Idlibu poginula dva turska vojnika, a pet je ranjeno.

Proturski teroristi su uz podršku turske artiljerije probili odbranu sirijske vojske u Kminasu i Najrabu, saopštio je ranije ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji.

Ruski avioni Su-24 bombardovali su teroriste koji su se probili, što je omogućilo sirijskim trupama da uspješno odbiju sve napade.

Centar za pomirenje pozvao je tursku stranu da prestane da podržava teroriste i snabdijeva ih oružjem.