latinica  ћирилица
21/02/2020 |  12:52 | Autor: SRNA

Doboj: Pritvor za Tuzlaka koji je tražio novac za lažne informacije o nestalima

Osnovni sud u Doboju odredio je jednomjesečni pritvor za lice čiji su inicijali A.A. iz Tuzle zbog sumnje da je porodicama boraca iz Republike Srpske nestalih na vozućkom ratištu lažno obećavalo da će otkriti mjesta gdje se nalaze njihovi posmrtni ostaci, saopšteno je iz dobojskog Okružnog tužilaštva.
Policija Republike Srpske - Foto: RTRS
Policija Republike SrpskeFoto: RTRS

U saopštenju se navodi da je osumnjičeni A.A. od 1. jula do 5. novembra prošle godine telefonom zvao članove porodica boraca koji su nestali na lokalitetu Ozrena, te im se lažno predstavljao kao medicinski radnik koji ima informacije o mjestu na kojem se nalaze posmrtni ostaci.

Ovo lice je lažno obećavalo da će te informacije otkriti ako mu, zauzvrat, bude isplaćena odgovarajuća novčana naknada, a od porodice jednog nestalog borca je i uzelo određeni iznos novca.

Tužilac je predložio pritvor s obzirom na to da je osumnjičeni izbjegavao krivični postupak i da je uhapšen na osnovu raspisane potrage, te zbog bojazni da će boravkom na slobodi ponoviti krivično djelo, budući da je višestruki povratnik u izvršenju raznih krivičnih djela.

Srbi iz Vozuće su surovo prognani u operaciji takozvane Armije BiH "Uragan" koja je trajala od 10. do 24. septembra 1995. godine, a prethodilo joj je NATO bombardovanje i uništavanje srpskih civilnih repetitora i objekata.

Na tri lake pešadijske brigade Vojske Republike Srpske napadalo je 23.000 vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, odred "El mudžahedin" uz podršku NATO snaga za brza dejstva.

Tada je spaljeno 30 sela, protjerano 1.920 porodica sa 7.680 članova, ubijeno više od 500 vojnika i civila. Posmrtni ostaci više od 120 srpskih vojnika i civila još se traže, uz stalne opstrukcije i prikrivanje svjedoka i dokaza.