latinica  ћирилица
21/02/2020 |  13:46 ⇒ 20:13 | Autor: SRNA

Mitrović-Mihajlović: Važno infrastrukturno povezivanje sa obje strane Drine

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović dogovorili su danas u Beogradu formiranje operativne grupe koja će se baviti realizacijom zajedničkih projekata.
Mihajlović i Mitrović - Foto: RTRS
Mihajlović i MitrovićFoto: RTRS

Mitrović je izrazio zadovoljstvo što je njegova prva zvanična posjeta Beogradu baš ova i zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije za pomoć od oko 30 miliona evra koju je u prethodnom periodu uputila Republici Srpskoj, a time i BiH.

- Ono što je trenutno veoma značajno i o čemu smo razgovarali jeste izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo. Јedno od ključnih pitanja je i finansiranja mosta na rijeci Savi koji spaja Srbiju i Republiku Srpsku, a time i BiH - rekao je Mitrović na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi i o unapređenju saradnje u oblasti željezničkog saobraćaja.

- Mislim da smo pronašli zajednički jezik i nadam se da ćemo ubuduće izuzetno dobro sarađivati formiranjem operativnog tima koji će pratiti sve ove aktivnosti. Mihajlović će na čelu svog ministarstva dati svu podršku i pratiti realizaciju, da sve što je predviđeno u najkraćem roku bude i završeno - istakao je Mitrović.

Mihajlovićeva je poručila da je za Srbe s obje strane Drine važno da budu što bolje infrastrukturno povezani.

Izrazila je uvjerenje da će već naredne sedmice prvi sastanak operativne grupe.

- Ta operativna grupa će praktično na operativnom nivou da se bavi ovim važnim temama o kojim smo danas pričali - navela je Mihajlovićeva.

Prema njenim riječima, gradnja dionice Sremska Rača-Kuzmin, na dijelu auto-puta od Beograda do Sarajeva, gradi se dogovorenom dinamikom.

Naglasila je da je Mitrovića informisala i o drugom pravcu auto-puta od Beograda do Sarajeva, Požega-Kotroman.

- Za taj drugi dio prstena ka Sarajevu završava se projekat tehničke dokumentacije ove godine i radovi mogu početi 2021 - navela je Mihajlovićeva.

Dodala je da je bilo riječi i o željezničkoj vezi Beograda i Sarajeva.

- Za nas je to takođe značajno. Naš predsjednik je još preij dvije godine pričao o toj vezi, a danas smo razgovarali o potencijalnim pravcima, odnosno o vrijednosti potencijalne investicije - istakla je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je naglasila da je riječi bilo i o mostu Ljubovija-Bratunac.

- Zahvalnost i ministru transporta i /srpskom članu Predsjedništva BiH/ Miloradu Dodiku za potpisivanje, odnosno donošenju određenih odluka. Možemo reći da je izvođač za granični prelaz izabran i da ćemo, nadamo se mi do kraja ove godine i eventualno početkom naredne moći da prelazimo most sa svim što je neophodno za vezu između Ljubovije i Bratunca - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je razgovarano i o rekonstrukciji još 11 mostova.

- Vjerujem da ćemo vrlo brzo potpisati sporazum o toj rekonstrukciji. Vlada Srbije je obezbedila budžet za šest mostova koje ćemo zajednički rekonstruisati. Puno je posla između ova dva ministarstva i verujem da ćemo građanima pokazati da možemo uspješno i efikasno da radimo - rekla je Mihajlovićeva.