latinica  ћирилица
21/02/2020 |  15:34 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Na sajmu turizma u Beogradu predstavljeni potencijali Banjaluke i Bijeljine

Na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu predstavlja se integrisana turistička ponuda Republike Srpske, na reprezentativnom štandu koji su obezbijedili Predstavništvo Srpske u Srbiji i Turistička organizacija Republike Srpske. Sajamskim posjetiocima danas su predstavljeni turistički potencijali Banjuluke i Bijeljine.

Banjaluka, kao sve atraktivnija turistička destinacija, tradicionalno predstavlja svoju ponudu na Beogradskom sajmu, uz tradicionalni gastro-brend sir trapist i lokalna vina.

- Danas se Turistička organizacija predstavila i sa jednom prezentacijom o turističkim potencijalima i turističkoj ponudi grada Banjaluke, sa akcentom na avanturistički turizam, turizam događaja, jer svi znamo da je Banjaluka grad događaja - istakao je Mladen Šukalo u ime TO Banjaluka.

 Broj dolazaka i noćenja u Bijeljini svake godine raste između 10 i 15 %, a ovaj grad je lani od turizma zaradio oko 16 miliona evra. Zbog geografskog položaja atraktivna je za turiste iz Srbije.

- Najviše turista dolazi zbog naših manastira kojih imamo četiri na području grada, od toga bih spomenuo manastir Tavnu  iz 13. vijeka, koji je i najstariji manastir, kao i najnoviji koji je izgrađen manastir Svete Petke, koji je građen u velelepnom ruskom stilu - naglasio je sekretar TO grada Bijeljine Vladimir Sofrenić.

Ne čudi što pažnju sajamskih posjetilaca privlače proizvodi pripremljeni po tradicionalnoj recepturi, bez vještačkih dodataka.

- Posjetioce najviše interesuje naša rakija travarica, kozji sir u maslinovom ulju koji je najnoviji proizvod i koji smo prvi put predstavili ovdje prvi na sajmu - rekla je Bojana Božilović, predstavnik rasadnika "Nešković" iz Bratunca.

Ukusna i zdrava hrana doprinosi tome da turisti ponesu najbolje utiske iz Republike Srpske i da požele da joj se vrate ponovo.