latinica  ћирилица
21/02/2020 |  15:56 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

U Srpskoj obilježen Dan maternjeg jezika

U svijetu se danas obilježava Dan maternjeg jezika, s ciljem da se ukaže na značaj maternjeg jezika i njegovanja jezičke i kulturne različitosti. Naglašena je važnost očuvanja srpskog jezika, ćirilice i pravilnog govora.

U prijedorskoj Osnovnoj školi Petar Kočić u okviru teme „Živa riječ jezika Srpskog“, učenici su se predstavili sastavima, recitacijama ali i horskim pjevanjem. Prenesena je poruka – srpski jezik i ćirilicu moramo čuvati.

Predstavljen je i obrazovno-vaspitni projekat „Čitalići“ koji se u ovoj školi provodi već dvije godine, a cilj je promovisanje što češćeg čitanja i pisanja ćirilice.

Osnovni zadatak je djeci približiti značaj učenja i njegovanja srpskog jezika i ćirilice, koji su ključni za očuvanje našeg nacionalnog identiteta.

- Dok je god Srba biće i srpskog jezika i ne bi trebalo da strahujemo. Na nama nastavnicima je, ali i na roditeljima je veliki dio odgovornosti da se naš maternji jezik sačuva i unaprijedi - istakla je Našata Marijanović,  nastavnica Srpskog jezika u OŠ „Petar Kočić“.

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u saradnji sa banjalučkim srednjim školama, Međunarodni dan maternjeg jezika obilježila je prigodnim izložbama u banjalučkoj srednjoj Tehničkoj školi i Domu omladine.

- Mi smo pokupali da na jedan otvoren način, kao knjiga, slikovnica, više u slici, manje u riječi, prikažemo život i djelo srpskih velikana koji su odredili identitet srpskog naroda kroz jezik i pismo - rekao je predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Banjaluka jelenko Bojić.

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, u OŠ "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu organizovana je promocija knjige "Izbor iz poezije za djecu savremenih pisaca iz Republike Srpske".

Svjetski dan maternjeg jezika, kao jedan od zajedničkih simbola ravnopravnosti svih naroda, obilježava se od 1999. godine, kada ga je proglasio UNESKO na zahtjev Bangladeša.