latinica  ћирилица
21/02/2020 |  16:11 ⇒ 17:45 | Autor: SRNA

Zemljište pod koncesijom ne može se privatizovati

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić ocijenio je kao apsolutno netačnu izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića "da se kriju spiskovi lica kojima se daje poljoprivredno zemljište pod koncesiju i da se koncesije daju tajno", ističući da je zemljište koje se daje pod koncesiju nemoguće privatizovati.
Zemljište - Foto: RTRS
ZemljišteFoto: RTRS

- Postoji propisana procedura koja jasno govori da se tu, osim ovog ministarstva, uključuju i Komisija za koncesije i Pravobranilaštvo Srpske, tako da je zemljište koje se daje pod koncesiju nemoguće privatizovati - rekao je Pašalić novinarima u Banjaluci reagujući na Šarovićeve izjave da se koncesije nad poljoprivrednim zemljištem koje je predmet Ustavnog suda BiH daju tajno i da je to zemljište prevedeno u privatno vlasništvo.

On je dodao, u vezi sa objavom imena lica kojima je navodno dato poljoprivredno zemljište Srpske, da se na sajtu Komisije za koncesije nalaze spiskovi svih datih koncesija, kao i da su trenutno aktivne 63 koncesije sa petnaestak hiljada hektara i 21 koncesija sa kojom je napravljen raskid sa oko 7.000 hektara.

Pašalić je naveo da, uz ovo, postoji i 530 ugovora o zakupu na površinama od 5.000 hektara.

- Ne stoji ni tvrdnja da je mimo svake logike donesen Zakon o poljoprivrednom zemljištu Srpske, čiji je član 53 izazvao svu ovu pažnju. Vlada Srpske je 2013. godine donijela zaključak da se poljoprivredno zemljište ne može davati u zakup i pod koncesiju ako nije rješen titular tog zemljišta - istakao je Pašalić.

On je dodao da na prostoru šest lokalnih zajednica postoji 13.898 hektara kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta koje je državno /bivše društveno/, a koje je u sporu i gdje Republika Srpske ne može dokazati da je titular, jer nigdje u zakonu nije bilo decidno navedeno da državnim poljoprivrednom zemljištem raspolaže Srpska.

On je podsjetio da postoji jasan stav Pravobranilaštva Srpske da je neophodno definisati titulara i da su se tu javile dvije opcije - da se državno poljoprivredno zemljište upiše kao svojina Srpske ili kao svojina BiH.

- Odlučili smo se za prvu opciju, jer nigdje nismo našli nijedno uporište, ni u zakonu, ni u jednom ustavu, da to zemljište može biti svojina BiH, jer je jasno precizirano da je pitanje poljoprivrede, pa samim tim i poljoprivrednog zemljišta, nadležnost entiteta - naglasio je Pašalić.

On je rekao da začuđuje pogrešno poznavanje ove problematike od Šarovića koji je u proteklom periodu bio ministar u Savjetu ministara i koji je, između ostalog, bio zadužen za pitanja poljoprivrede.

Pašalić je naveo da to zemljište nije moglo biti upisano ni kao svojina lokalnih zajednica.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je danas da javnosti u Republici Srpskoj mora da bude jasno predočeno "kome je isto poljoprivredno zemljište koje je predmet Ustavnog suda BiH, prethodno tajno davano pod višegodišnju koncesiju i koji su funkcioneri vladajuće stranke to zemljište čak preveli i u svoje privatno vlasništvo".

Šarović je istakao da je vrijeme da se taj spisak konačno stavi na uvid narodu i da je "potpuno jasno zašto vlast ovu priču uporno `gura pod tepih`", saopšteno je iz SDS-a.

Tada bi, naveo je on, svi razumjeli zašto je, mimo svake logike, donesen poseban zakon kojim je svo poljoprivredno zemljište preneseno u vlasništvo Srpske, umjesto da se da lokalnim zajednicama, ističući da je, kako ističe, odgovor jasan - sve se radilo da bi se osigurao monopol na dodjeli koncesija.