latinica  ћирилица
21/02/2020 |  16:26 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Radojičić: Ustavni sud BiH nastavlja udare na Srpsku

Odluka Ustavnog suda BiH da je zemljište stare autobuske stanice u Banjaluci i zgrada Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u vlasništvu banjalučkog Autoprevoza, nije pravedna, nije zasnovana na pozitivnim pravnim propisima, nema valjano obrazloženje i nije uzela u obzir relevantne dokaze, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Radojičić je na vanrednoj konferenciji za novinare naglasio da ovom odlukom Ustavni sud BiH nastavlja udare na Republiku Srpsku, a u konkretnom slučaju - na Grad Banjaluku.

- Nakon što je izazvao ustavno-pravnu i političku krizu odredbama i odlukama u vezi sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, sada se na udaru Ustavnog suda BiH našao interes Grada. Ustavni sud je trenutno oruđe koje se koristi protiv interesa Srpske, a sada i protiv interesa Grada - rekao je Radojičić.

On je naveo da se taj sud koristi za preoblikovanje stanja u BiH, između ostalog i za preoblikovanje imovinskih odnosa i ulaženje duboko u suštinu ustavno-pravnog uređenja.

- Sarajevu ne odgovaraju ni sadašnje vlasti u Banjaluci, pa je potrebno makar im politički naštetiti, a u suštini dugoročno preoblikovati politički sistem i uređenje i imovinske odnose u BiH - istakao je Radojičić.

On je postavio pitanje da li su i u ovom slučaju stranci umiješali prste.

- Prije dvije godine jedan visoki diplomata pokušao mi je na sastanak bez dogovora i nenajavljeno uvesti upravo ljude sa kojima smo u tom momentu bili u sporu, da lobira za njih u toku trajanja sudskog spora Grada protiv njih. Gdje je garancija da to isto nije radio u Sarajevu, on ili drugi stranci? Da se nisu direktno miješali u sudstvo, u aktivne postupke. Da li su to radili prema sudijama Ustavnog suda ako su to pokušali uraditi prema Gradu? Mimo svih diplomatskih normi i protokola miješati se u sudske postupke zemlje u kojoj se nalazite. I sada isposlovati jednu ovakvu presudu - upitao je Radojičić.

On je rekao da će Grad iskoristiti sve pravne i političke mogućnosti da zaštite svoje interese.

- Grad ima mehanizme da ga nijedan privatni investitor ne može ucjenjivati. S ovim gradonačelnikom nema ucjena ni od jednog privatnog investitora, a razgovarati možemo. Posebno smo zainteresovani za Muzej savrmene umjetnosti Republike Srpske, koji je republička institucija, ali sa kojom Grad odlično sarađuje - rekao je Radojičić.

On je pozvao sve radnike u kulturi, ali i ostalu javnost, da bude apsolutno jednistvena da se Muzej ne može ni deložirati ni privatizovati i da se borimo zajedno.

Smatra da u cijelom ovom postupku ima posla za istražne organe od samog početka postupka koji traje već 16 godina, pa do odluke Ustavnog suda BiH.

- Kako su nestajali dokumenti iz sedamdesetih godina, da navodno nema ključnih dokumenata, ugovoram da je Grad ostao bez obje autobuske stanice u privatizaciji - sve je to potrebno ispitati - rekao je on.

Podsjetio je da je Grad dobio pravosnažnu sudsku presudu na vrhovnoj instanci Republike Srpske, na Višem privrednom sudu, koji treba biti konačan u redovnom suđenju.

- I onda se pojavljuje Ustavni sud BiH kao sudija nad sudijom i ne samo da preusudu vraća nego je u ovom sluačju presudio kao redovni sud u meritumu - dodao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, ovakav Ustavni sud BiH svojim djelovanjima može na bilo kojem dijelu Republike Srpske, u bilo kojoj lokalnoj zajednici da napravi neograničen broj ovakavih problema.

- Sistemski odgovor je konačno donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH i nije samo pitanje kompozicije Ustavnog suda, ovdje je centralno pitanje nadležnost Ustavnog suda. Trenutno i u ovom predmetu odlučivao je u meritumu kao redovni sud. Dakle, trenutno funkcioniše kao vrhovni sud BiH, u praksi funkcioniše kao nepostojeći vrhovni sud BiH jer umjesto nadležnosti, koja mu je propisana članom 6 Ustava BiH, sam sebi svojim pravilima proširio je nadležnosti apelaciono na praktično sve predmete svih sudova u BiH za sva fizička i pravna lica - naveo je Radojičić, naglašavajući da je taj sud već odavno daleko izašao iz okvira svojih nadležnosti i nema nigdje u svijetu da je jedan ustavni sud preuzeo ingerencije vrhovnog suda zemlje, a ustavom ne postoji vrhovni sud BiH.

- To odgovara sarajevskom političkom krugu, jer kada nema OHR-a, onda neko drugi treba da radi taj posao i da preoblikuje BiH - istakao je on.

Za narednu sjednicu Skupštine grada, biće pripremljena kompletna informacija za odbornike u vezi sa cijelim ovim slučajem.

Izvor: banjaluka.rs.ba