latinica  ћирилица
21/02/2020 |  17:32 | Autor: SRNA

Dva slučaja virusnog meningitisa u školi u Gradišci

U Osnovnoj školi "Danilo Borković" u Gradišci registrovana su dva slučaja meningitisa, potvrdila je za Srnu načelnica Higijensko-epidemiološke službe gradiškog Doma zdravlja Slađana Tepavac.
Gradiška -
Gradiška

Tepavčeva je rekla da je prvi slučaj evidentiran kod djevojčice /14/, koja je pregledana 11. februara na Odjelu pedijatrije gradiške Bolnice i pod sumnjom na meningitis upućena na Kliniku za infektivne bolesti u Banjaluci.

- Drugi slučaj je kod dječaka istog godišta /2006/, koji pohađa istu školu, a pregledan je u gradiškoj Bolnici u srijedu, 19. februara, i upućen na banjalučku Kliniku za infektivne bolesti - rekla je Tepavčeva.

Ona je navela da je kod oboje djece riječ o virusnom meningitisu koji se javlja i u sporadičnim slučajevima i manjim epidemijama, te ima povoljniji klinički tok i manje je opasan od bakterijskog meningitisa.

Tepavčeva je istakla da se u slučaju virusnog meningitisa može samo ukazati na opšte preventivne mjere, dezinfekciju, provjetravanje prostorija i drugo, dok se kod bakterijskog meningitisa sprovodi preventivno davanje antibiotika.