latinica  ћирилица
21/02/2020 |  19:02 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Novi Poslovnik o radu NSRS: Ograničeno trajanje rasprave

Predsjednik Narodne skupštine dostavio je Zakonodavnom skupštinskom odboru radnu verziju Poslovnika o radu Skupštine, koja je sačinjena nakon prijedloga i sugestija poslaničkih klubova. Osnovna izmjena odnosi se na ograničavanje trajanja rasprave po određenim tačkama, u skladu sa praksom Evropskog parlamenta, ali i parlamenata u regionu.

Vrijeme za pretres po tački dnevnog reda je ograničeno. Kolegijum Narodne skupštine, prema iskazanim utvrđuje maksimalno vrijeme trajanja pretresa po tački dnevnog reda i raspoređuje ga na klubove poslanika i poslaničke grupe, u okviru redovne rasprave, srazmjerno broju poslanika, vodeći računa da svaki klub, grupa, i nezavisni poslanik, dobije vrijeme za učešće u redovnoj raspravi; Vladu, goste, predsjednika Vlade, predsjednika Republike i srpskog člana Predsjedništva, ali i pauze i polemičku raspravu, u okviru koje narodni poslanici i članovi Vlade imaju pravo na pojedinačne replike i krive navode.

Kolegijum može, na prijedlog Vlade ili kluba poslanika, odlučiti da pojedina rasprava traje kraće ili duže; odrediti kraće ili duže trajanje izlaganja pojedinog učesnika u pretresu; da se može govoriti samo jedanput, kao i da u pojedinom pretresu govori samo određeni broj predstavnika kluba poslanika, poslaničke grupe i Vlade.

Kada utvrdi da su svi poslanički klubovi i drugi učesnici u redovnoj raspravi iskoristili svoje vrijeme predviđeno za redovnu raspravu, predsjednik ili potpredsjednik Narodne skupštine koji predsjedava sjednicom skupštine zaključuje redovnu raspravu i otvara polemičku raspravu. Ovo je jedna od ključnih promjena u poslovniku NSRS.

- Trebalo bi da počnemo i završimo sa diskusijama, a da svaki put kada neko nekog pomene ili pogrešno protumači njegovo izlaganje, da poslanici imaju pravo na riječ u okviru ograničenog vremena koje zovemo polemička rasprava. Tu će postojati mogućnost za jednu repliku ili krivi navod. Veće biti dozvoljena replika na repliku čime stimulišemo poslanike da ne pominju druge poslanike i da ne tumače pogrešmo njihova izlaganja - naveo je poslanik SNSD-a u NSRS Srđan Mazalica.

Kao i do sad, nije dozvoljeno korištenje psovki, pogrdnih i uvredljivih izraza, a zbog povrede reda na sjednici, predsjednik ili potpredsjednik skupštine može da izrekne opomenu, oduzimanje riječi - oduzimanje riječi do kraja pretresa po tački dnevnog reda, i udaljenje sa sjednice ili sa dijela sjednice.

Najstroža kazna izriče se ako, nakon oduzete riječi, poslanik nastavi da ometa govornika, uvredljivo se obraća, narušava red na sjednici i onemogućava njen tok, narušava red u sali stvaranjem buke, korišćenjem neprimjerenih predmeta ili neverbalnih znakova, fizičkog napada, i prilaženja svečanoj govornici ili članovima Vlade tokom rasprave, bez dozvole predsjednika Narodne skupštine.

- Kod održvanja reda u NSRS neke stvari smo učinili nedvosmislenim u smislu razloga za uvođenje ili izricanje mjera poslanicima koji krše Poslovnik o radu NSRS. Ovim ćemo dati mehanizam i alat skupštinskom rukovodtstvu da djeluje onda kada je potrebno da kontroliše situaciju - istakao je Mazalica.

U radnoj verziji je i prijedlog racionalizacije broja Odbora na 15, što je kako saznajemo prijedlog potpredsjednice Narodne skupštine Sonje Karadžić Јovičević iz SDS.

Radna verzija Poslovnika na sjednici Zakonodavnog odbora trebalo bi da se nađe u utorak.