latinica  ћирилица
21/02/2020 |  20:07 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Mitrović i Mihajlovićeva dogovorili formiranje Operativne grupe

Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović i resorna ministarka u Vladi Srbije Zorana Mihajlović dogovorili su formiranje Operativne grupe za realizaciju zajedničkih projekata. Razgovarano je o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, željezničkom povezivanju, rekonstrukciji mostova na Drini i stavljanju u funkciju mosta Bratunac-Ljubovija.

Infrastruktura povezuje ljude, a nama je važno da povežemo narod s jedne i druge strane Drine, da bi živio bolje i imao bolju komunikaciju, istakli su ministri nakon sastanka u Beogradu.

- Ono što je trenutno veoma značajno i o čemu smo razgovarali jeste izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo. Јedno od ključnih pitanja je i finansiranja mosta na rijeci Savi koji spaja Srbiju i Republiku Srpsku, a time i BiH. Hvala gospodinu Vučiću koji je prihvatio finansiranje mosta na rijeci Drini, koji u principu spaja dva naroda, dvije države, Srbiju i Srpsku - rekao je Mitrović.

Izgradnja auto-puta od Beograda do Sarajeva, kroz Srbiju, teče prema planu, rekla je Mihajlovićeva navodeći da je dogovoreno formiranje operativne grupe koja će pratiti dinamiku radova.

- Pričali smo o autoputu između Beograda i Sarajeva, ne samo o projektu između Sremske Rače i Kuzmina koji smo započeli, koji gradimo i koji ide dinamikom koja je dogovorena. Informisala sam ministra da se za drugi dio prstena između Požege i Kotromana, završava projektno tehnička dokumenatacija ove godine nakon čega kreću radovi - istakla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da je riječi bilo i o mostu Ljubovija-Bratunac.

- Zahvalnost i ministru transporta i /srpskom članu Predsjedništva BiH/ Miloradu Dodiku za potpisivanje, odnosno donošenju određenih odluka. Možemo reći da je izvođač za granični prelaz izabran i da ćemo, nadamo se mi do kraja ove godine i eventualno početkom naredne moći da prelazimo most sa svim što je neophodno za vezu između Ljubovije i Bratunca - rekla je Mihajlovićeva.

Vlada Srbije obezbijedila je budžet za zajedničku rekonstrukciju šest mostova na Drini, a ministar Mitrović zahvalio predsjedniku i Vladi Srbije na pomoći od oko 30 miliona evra Republici Srpskoj, od koje će imati koristi i svi u BiH.