latinica  ћирилица
21/02/2020 |  21:00 ⇒ 21:03 | Autor: srpskainfo.com

Košarkaši BiH slavili u Letoniji

Košarka reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom je krenula u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope. Na gostovanju su savladali Letoniju nakon velike drame 62:61, a domaći tim je u finišu dva puta šutirao za pobjedu i promašio. Loptu je uhvatio Edin Atić i to je bio kraj nadanja Letonaca iako je on promašio bacanja.
BiH slavila u Letoniji (foto:FIBA) -
BiH slavila u Letoniji (foto:FIBA)

Prvi meč kvalifikacija donio je puno preokreta. Letonija je bolje otvorila meč i nakon prve dionice je vodila 21:17, ali je BiH napravila seriju 10:0 i došla do prednosti. Međutim, puno izgubljenih lopti i pogođeni šutevi donijeli su domaćem timu preokret. Napravili su u jednom periodu 15:3 i opet prešli u vođstvo.

Letonija je u trećoj četvrtini šutevima za tri poena stekla dvocifrenu prednost ali je na startu posljednje četvrtine BiH uzvratila.

Naime, domaći tim je čak sedam minuta bio bez poena, pa je BiH serijom 14:0 došla do prednosti 60:53. Crnu seriju domaćih prekinuo je Martins Laksa trojkom. Letonija je napravila seriju 8:0 prešla u vođstvo a onda je Adin Vrabac pogodio za trijumf.

Edin Atić je imao 15 poena u pobjedničkom timu dok je Miralem Halilović dodao 13, a Aleksandar Latić 10 poena.

U narednom kolu BiH dočekuje Grčku.