latinica  ћирилица
22/02/2020 |  09:00 ⇒ 10:59 | Autor: SRNA

Perović: Litije su prvi čas demokratije na Balkanu

Rektor Cetinjske bogoslovije protojerej-stavrofor Gojko Perović rekao je da narod u litijama u Crnoj Gori drži prvi čas demokratije na Balkanu.
Litija - Foto: RTRS
LitijaFoto: RTRS

Otac Perović je naveo da narod na ovaj način brani pretke, same sebe i svoje potomke, svjesni da su dio velikog istorijskog događaja i da u njemu ravnopravno učestvuju, da nisu marginalizovani.

- Tema jeste politička, u vezi sa zakonom, ali način protesta je duhovni, kao na svetoj liturgiji. Svi pjevaju, čitaju molitve. Posljedice ovakvog protesta su dalekosnažnije i od samog zakona - rekao je Perović za Večernje novosti.

O tome šta bi mogao da bude sljedeći potez crnogorske vlasti, Perović kaže da bi mogli da se urazume u pravcu postizanja nekog rješenja, ne samo zbog naroda koji protestvuje, već i zbog uputa koje dolaze iz međunarodne zajednice.

Perović je naveo da svako zdravorazuman strepi od toga da bi vlast mogla namjerno da izazove neki incident da bi sve krenulo u progrešnom pravcu.

- Postoji ta mogućnost kada vidite jednosmjernost predstavnika vlasti koji dozvoljavaju sve samo ne da se priča o promjeni zakona, što je zahtjev trećine biračkog tijela - objasnio je Perović.

On je istakao da je vlast, koja nema osjećaja za kritiku, spremna na sve, ali da je puls ljudi koji učestvuje u litijama takav da je incident neprimjenjiv.

Na pitanje zašto se češće upotrebljava termin "Pravoslavana crkva" nego Srpska pravoslavna crkva, Perović je istakao da je SPC zvanično ime i da se to ne skriva u saopštenjima Episkopskog savjeta.

Naša potreba je da naglasimo da to jeste SPC, ali da je ona kao takva crkva svih pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori.

Otac Perović je najavio da će sutra predvoditi litiju u Sremskom Kamenici, u koju, kako je objasnio, svi idu kada ih srce zaboli, te da se ovo što se događa u Crnoj Gori i radi baš o srcu.