latinica  ћирилица
22/02/2020 |  09:56 | Autor: SRNA

Za vikend manifestacija "Prnjavor u kolu"

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Prnjavora ovog vikenda organizuje manifestaciju "Prnjavor u kolu", čiji je cilj očuvanje narodnog kola kao kulturne baštine srpskog naroda.
Folklor - Foto: ilustracija
FolklorFoto: ilustracija

Manifestacija će biti održana u velikoj sali Doma kulture danas od 16.00 do 18.00 časova, a sutra od 15.00 do 17.00 časova.

U okviru ove manifestacije oba dana od 17 .00 do 20.30 časova u prostorijama "Mala Evropa" biće upriličena i radionica tradicionalnog veza.

Predsjednik "Prosvjete" Borka Pavlović rekla je da će se raditi tradicionalni vez - pokrstica, zmijanjski vez, vez koji se radi na nošnji.

- Ovu radionicu će predvoditi žene koje za nas rade nošnje - pojasnila je Pavlovićeva.

Ona je napomenula da im je obaveza, prema statutu, da čuvaju kulturnu baštinu, pa se rodila ideja da pozovu ljude da nauče da igraju najrasprostranjenija kola.

- Oni koji dođu mogu da kažu koju igru žele da nauče i to ćemo im omogućiti. Sugrađanima nije potrebna nošnja nego samo dobro raspoloženje i volja da nauče igrati - istakla je Srni Pavlovićeva.

Kod učenja novih ili ispravljanja već možda pogrešno naučenih koraka Prnjavorčanima će na raspolaganju biti umjetnički rukovodioci svih "Prosvjetinih" sekcija.

Manifestacija "Prnjavor u kolu" biće održana pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.