latinica  ћирилица
22/02/2020 |  09:58 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Semberija: Nastavljena izgradnja druge faze sistema za navodnjavanje

Na području Semberije nastavljena je izgradnja druge faze sistema za navodnjavanje. Nakon Crnjelova gdje je prošle godine na 511 hektara izgrađen sistem navodnjavanja, sada će se graditi na području Batkovića na 377 hektara.

U okviru ovog projekta planirano je uređenje kanala "Stara Dašnica" u dužini od 12 i po kilometara, a vrijednost ovog projekta procijenjena je na šest miliona maraka.

Za izgradnju sistema za navodnjavanje na 377 hektara oranica na području mjesne zajednice Batković biće uloženo četiri miliona maraka, dok će za uređenje kanala Stara Dašnica biti potrebno dva miliona. Grad Bijeljina je u obavezi da sufinansira projekat navodnjavanja u iznosu od 15 odsto.

- Poljoprivrednici za sada nemaju nikakvu obavezu, a taj sistem za navodnjavanje kada bude pušten u rad mi ćemo utvrditi cijenu koštanja kubnog metra vode. Neće se ići ni na kakvu zaradu nego samo na cijenu koja će moći da održava taj sistem za navodnjavanje - rekao je Mladen Savić, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu grada Bijejina.

Prošle godine prilikom izgradnje sistema za navodnjavanje u Crnjelovu izgrađeni su zajednički objekti za obje površine , vodozahvat, pumpna stanica, dovod struje i trafostanica. I ove godine ovaj posao radiće preduzeće “Higra”.

- Velik je posao, traži veliki angažman, dosta mehanizacije, dosta radne snage. Ovaj prvi dio radova je predvišen da se uradi do kraja juna, ako se obezbijede sredstva i za preostale radove do 15. aprila onda bi sve trebalo da završimo do kraja septembra - smatra Dragan Sarić direktor “Higre” Bijeljina.

Sistemi za navodnjavanje mogo će značiti poljoprivrednicima. Ostoja Nikolić, koji se bavi tovom goveda, smatra da je ovo odlična investicija koja može biti od velike koristi poljoprivrednicima.

- Svako ko ima namjeru da proširuje svoju famu moraće da obezbijedi dovoljnu površinu zemlje, a kako obezbijediti dovoljnu porvršinu jedini rješenje je zasijavanje dva usjeva. To iziskuje zalivanje, a ovo što se sada projektuje mislim da je to nešto što je nasavremenije i da će mnogo dobro doći za poljoprivrednu proizvodnju - dodao je Nikolić.

Na 50.000 hektara obradivog zemljišta u Semberiji planirano je da pod sistemima za navodnjavanje bude 11.000 hektara.