latinica  ћирилица
22/02/2020 |  10:22 ⇒ 12:35 | Autor: RTRS

Brčko: Potrebna što hitnija primjena novog Zakona o radu

Zapošljavanje po osnovu ugovora o djelu u javnim institucijama i preduzećima u Brčkom je nezakonito, navode iz Kancelarije za reviziju.

 Upozoravaju da je potrebna što hitnija primjena novog Zakona o radu, prema kojem će ova kategorija zaposlenih biti ravnopravna sa onima koji su u stalnom radnom odnosu.

Prvo su zapoljšavani po Ugovoru o djelu, godinu kasnije, na osnovu takozvanih privremenih i povremenih poslova, i 2018- te, prema Ugovoru o posebnim poslovima. Zametanjem traga na taj način, zapošljavano je godišnje preko 200 radnika, navodi glavni revizor.

- Za sve tri godine odprilike na godišnjem nivou za te namjene iz budžeta Brčko distrikta isplaćeno je 2,5 do tri miliona maraka,a za tri godine 7, 4 miliona maraka - rekao je Nekir Suljević glavni revizor.

Tako zaposleni su diskriminisani u odnosu na stalno zaspolene. To je problem na kojeg su upozoravali i neki poslanici iz skupštinske većine, jer je, u suštini, kažu, riječ o klasičnom zapošljavanju "na crno"

- Ono što nije dobro je da lica koja su angažovana po Ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, praktično nisu ni zdravstveno osigurani - naveo je Siniša Golić poslanik u Skupštini Distrikta.

Diskriminacija je i to što su u privatnom sektoru tako zaposleni radnici, odmah dobijali otkaz i kaznu, i vlasnici preduzeća su, ističu, kažnjavani.

- Ono što meni posebno smeta su dupli aršini između javne uprave i privatnog sektzora, jer znamo da inspektori kada izađu na teren i nađu takve radnike odmah pišu prijave, nalažu da se uposlenici prijave - dodao je Željko Antić poslanik u Skupštini i vlasnik preduzeća.

Opozicija je godinama upozoravala da se ovaj lanac bezakonja ukine, jer tvrde da je to jedan od generatora korupcije i nepotizma u javnim institucijama i preduzećima.

- To je postalo način kako zadovoljiti političke interese, kako smjestiti rodbinu, prijatelje, poznanike i svih onih u vlasti, i to je potpuno nedopustivo - rekao je Esad Atić poslanik u Skupštini Distrikta.

Iz Kancelarije za reviziju pozivaju na što hitniju primjenu novog Zakona o radu, kojim je predviđeno izjednačavanje u pravima zaspolenih po svim osnovama. Očekuju da će na taj način u narenom periodu biti manje onih koji se u javnim institucijama zaspošljavaju na privremenim i povremenim psolovima.