latinica  ћирилица
22/02/2020 |  13:11 | Autor: SRNA

Raković: Parlament Srpske da zabrani posjetu Đukanovića BiH i ulazak u Srpsku

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je da bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da zabrani predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću službenu posjetu BiH i razmotri da mu zabrani ulazak u Srpsku i tako onemogući da u Srebrenici izvede performans koji bi bio uvreda i za srpske i za bošnjačke žrtve.
Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd) -
Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd)

Raković je ocijenio da je Đukanovićeva izjava direktan i namjerno smišljen odgovor srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji se nedavno usprotivio njegovoj zvaničnoj posjeti BiH.

On je naglasio da Đukanovića, koji je izjavio da je njegov stav u vezi sa Srebrenicom jasan i da će ako treba svojim prisustvom pokazati "pijetet prema žrtvama tog genocida", ne interesuju žrtve i stradanja već samo sopstveni interes.

Raković je istakao da bi posjeta Đukanovića Srebrenici bila samo kazna i Republici Srpskoj i Crnoj Gori, ali i svim Srbima za ono što crnogorski predsjednik smatra da bi njegovi sponzori na Zapadu željeli da kazne srpski narod.

- Njega interesuje samo da dobije jeftine političke poene. Da na taj način priveže sebe još jednom za ekstremne krugove u NATO paktu i Zapadnoj Evropi i da još jednom uperi prstom u Srbe - naveo je Raković.

U svakom smislu, kaže Raković, treba spriječiti da Đukanović u Srebrenici obilježi neki svoj bizarni performans koji nema nikave veze sa osjećanjima.

Prema njegovim riječima, trebalo bi preventivno djelovati i odmah mu zabraniti dolazak u Republiku Srpsku na neodređeno vrijeme tako da uopšte ne treba da razmišlja kako će dalje provocirati Srbe.

On je istakao da odluku o zabrani dolaska Đukanoviću treba da donese ili Narodna skupština Srpske u paketu sa odlukom o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa u Republici Srpskoj ili da je donese Vlada Srpske kada bude imala saznanja o namjeri Đukanovića.

Raković je ukazao da, ako bi Đukanović u dogledno vrijeme sletio u Sarajevo i krenuo u Srebrenici, policija Republike Srpske trebalo da ga zaustavi i zamoli da se vrati, a da, "ako on ne bude želio da se vrati, bude vraćen silom, jer dolazi da provocira, a ne zbog empatije".