latinica  ћирилица
22/02/2020 |  13:12 ⇒ 13:17 | Autor: RTRS

Iguman Sava Јanjić: Litije legitiman način izražavanja neslaganja sa postupcima Vlade CG

Budući da naša Crkva nije bila upoznata sa sadržinom zakona prije nego što je protivno pravnim i ustavnim odredbama donesen, Srpska Pravoslavna Crkva insistira na ukidanju i promjeni zakona, dok vlada u Podgorici pristaje samo na razgovor o njegovoj primeni. Dok se bezakoni zakon ne promeni litije će se nastaviti - poručio je na Tviteru iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Јanjić, koji će u nedelju 23. februara, predvoditi molitveni hod ulicama glavnog grada Crne Gore.
Iguman Sava Јanjić (Foto: Sputnjik) -
Iguman Sava Јanjić (Foto: Sputnjik)

Iguman Sava je istakao da su pravni tim Mitropolije Crnogorsko-primorske i Eparhijskog savjeta u Crnoj Gori sa konkretnim prigovorima sadržaju zakona upoznali ne samo predstavnike Vlade već i međunarodne predstavnike.

 - U sadašnjoj formi zakon o veroispovijesti diskriminatoran je i otvara put ka mogućoj eksproprijaciji svetinja Srpske Pravoslavne Crkve. Istovremeno, grubim miješanjem države u pitanja veroispovijesti i favorizovanjem jedne od nikoga priznate "crkve“"kao nacionalne crkve Crne Gore, podgorički režim odstupa od modela sekularne države građana i dijeli ih na podobne i nepodobne pokušavajući da kanonskoj pravoslavnoj Crkvi sa vekovnim kontinuitetom oduzme vlasništvo nad svetinjama - poručio je iguman Sava Јanjić, ističući da je ponašanje režima u Crnoj Gori sasvim u suprotnosti sa praksom u evropskim demokratijama i da neodoljivo podsjeća na ponašanje nekadašnjih komunističkih vlasti. 

Iguman Visokih Dečana poručio je da mirne i dostojanstvene litije predstavljaju demokratski izraz volje velikog dijela građana Crne Gore.

- One su legitiman način izražavanja neslaganja sa postupcima vlade koja je zakon o veroispovijesti donijela "preko koljena" i u suprotnosti sa zakonskim procedurama. Antagonizovanjem situacije neodmjerenim izjavama, posebno u situaciji kada predsjednik Đukanović dobar dio građana naziva "pokretom ludaka" i zaziva preuzimanje manastira od strane države, vlast u Crnoj Gori dodatno delegitimizuje sebe i postojeće institucije - poručio je iguman Sava Јanjić koji će u nedjelju, 23. februara u 8:00 časova služiti Svetu liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, da bi kasnije istog dana poslije molebna koji se služi u 18 časova, predvodio Litiju koja u 19:00 časova kreće od Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja.

Izvor: sabornik.net