latinica  ћирилица
22/02/2020 |  13:24 ⇒ 13:32 | Autor: SRNA

Nešić: Na prijetnje Srbima odgovoriti srpskim jedinstvom

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić izjavio je da na prijetnje Srbima treba odgovoriti srpskim jedinstvom.

Komentarišući prijetnje zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metjua Palmera prema zvaničnicima Republike Srpske koji podrže stav srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Nešić je rekao Srni da je to očekivana reakcija Palmera, jer se i prije oglašavao samo kada je to bilo na štetu Republike Srpske i srpskog naroda.

- Spremni smo da idemo do kraja, da vratimo izvorne nadležnosti Republike Srpske prema Dejtonskom mirovnom sporazumu. Predstavnici srpskog naroda treba da se drže izvornog Dejtona i slova, a ne duha Dejtona - rekao je Nešić.

Nešić smatra da Palmerove prijetnje treba ozbiljno shvatiti, ali i da to treba biti upozorenje svim Srbima da samo jedinstveno mogu zaštititi Republiku Srpsku, te da je neophpdno da se čvrsto ostane uz zaključke donesene na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

On je ukazao i na potrebu da se istraje na donošenju novog zakona o Ustavnom sudu BiH koji treba dovesti do toga da poštuje pravo i spriječi da u njemu djeluju trojica stranih sudija zajedno sa dvojicom sudija iz SDA, odnosno ljudi koji predstavljaju bošnjačku komponentu unutar BiH.

U suprotnom, smatra Nešić, srpski narod će doći u situaciju da izgubi Republiku Srpsku, a sve žrtve srpskog naroda iz prošlog vijeka biće uzalud.

Zaključak Predsjedništva SDA da ova stranka neće prihvatiti zahtjev da se izmijeni struktura Ustavnog suda BiH, Nešić smatra očekivanim, jer je SDA zagovornik unitarne BiH i ne želi da prihvati ništa što bi dovelo do ravnopravnosti naroda u BiH.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH je instrument za stvaranje te unitarne BiH u skladu s njihovom deklaracijom, pa srpski predstavnici moraju istrajati i ne smiju dozvoliti dalje djelovanje takvog Ustavnog suda na teritoriji Republike Srpske.