latinica  ћирилица
22/02/2020 |  16:23 ⇒ 16:25 | Autor: SRNA

Rakija "Drenja" svoju jedinstvenost duguje drvarskom podneblju

Opština Drvar predstavila se na Drugom sajmu zavičaja pod nazivom "Zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu" u Novom Sadu sa svojim prepoznatljivim brendom - rakijom "drenja", jedinstvenim pićem u svijetu koje se pravi od nadaleko poznate drvarske drenjine.
Drenjak  (Foto:Marijana Zeljković) -
Drenjak (Foto:Marijana Zeljković)

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić rekla je Srni da postoje ozbiljne tvrdnje, koje će biti i naučno dokazane, da je drenjina iz drvarskog kraja autentična biljka kako zbog zemljišta na kom raste, tako i mikro-klime.

Ona je objasnila da je drenjina samonikla biljka koja se na području Drvara unazad četiri do pet godina počela i plantažno uzgajati, a od nje se još prave i mućeni pekmez, kompoti, himber, odnosno gusti sok, dok se plod i suši.

Runićeva je istakla da najmanje 50 domaćinstva nadopunjuje svoj budžet proizvodnjom i preradom drenjine, a da su proizvodi našli svoj put do potrošača u BiH, Srbiji, ali i u zemljama zapadne Evrope i Amerike.

Ona je istakla podršku Srbije ovoj opštini, koja ima nesagledivo pozitivne efekte, te napomenula da je posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u dva navrata za pet mjeseci donijela nadu ljudima da će ostati i opstati na vjekovnim ognjištima.

Runićeva je podsjetila da se prema Srbima u Drvaru, iako su većinski narod, kantonalna i vlast Federacije BiH ponašaju maćehinski u svim segmentima života, ali da zato nesebična podrška Srbije uliva Drvarčanima duhovnu i nematerijalnu sigurnost, za koju je uvjerena da će biti nastavljena.

Prema njenim riječima, Drvar treba da implemenira projekte vrijedne 925.000 evra, odnosi se na infrastrukturu, koja je uništena u prethodnom ratu ili je dotrajala.

Prvo će se, kaže, raditi sanacija i rekonstrukcija drvarskog vodovoda, sa zaštitom izvorišta iz kojih se vodom za piće snabdijeva kompletna opština.

Runićeva je podsjetila na otvaranje pogona "Јumka" iz Srbije, što smatra veoma značajnim za Drvar, jer sada tu radi 85 žena, a očekuje da će veoma brzo biti zaposleno još 20.

U Novom Sadu je u toku je Sajam zavičaja, a na 100 štandova prisutno je više od 70 izlagača iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Kosova i Metohije.