latinica  ћирилица
23/02/2020 |  10:32 ⇒ 10:33 | Autor: SRNA

Odluka Ustavnog suda usmjerena na uništenje Republike Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je odluka okupacionog Ustavnog suda BiH usmjerena na uništenje Republike Srpske i svođenje Banjaluke na provinciju, ali da Srpska nastavlja kao da se ništa nije desilo.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Ovim zemljištem sada hoće da nam kažu da ćemo od Sarajeva morati da tražimo saglasnost ako hoćemo da pravimo auto-put. Tu nije kraj, ako sve izuzmu, ni prihodi više neće biti u Banjaluci koju svode na provinciju... Kada nam uzmu nadležnosti, za njima ide i budžet - objasnio je Dodik za "Politiku".

On je dodao da su "Amerikanci odmah skočili da nešto regulišu, jer znaju o čemu je riječ", ali da uprkos tome to ne može da prođe.

Dodik je naveo da u vezi sa odlukom Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu Srpska nastavlja kao da se ništa nije desilo, te upitao ko joj to može da zabrani.

Dodik je ponovio da imovina pripada entitetima, da u Ustavu piše da BiH pripada samo ono što joj je izričito dato, ali da nigdje nije navedeno da ima imovinu.

On je naveo da ostanak stranih sudija u Ustavnom sudu nije alternativa već imaju ustavno pravo da ih se riješe, odnosno da ih zamijene domaći vrhunski pravnici tako što će ih Predsjedništvo BiH predložiti, a Dom naroda potvrditi.

- Bošnjacima je to sjajna prilika da se založe za BiH. Ne volim tu temu, ali više se mi time borimo za BiH nego oni koji zagovaraju da BiH ostane podanička zemlja - rekao je Dodik.

On je ukazao, međutim, da su stranci potrebni Bošnjacima, jer očekuju nova rješenja o oduzimanju prava Srpske.

Dodik je pojasnuo da RS-egzit, koji je najavio ako u BiH ne bude razumijevanja da se odnosi urede, nije projekat separacije, nego nastojanja da se vrati na izvorni Dejton ili da se Republika Srpska tome što više približi i da bude jasno pozicionirana.

- Kako će postojati BiH kada u njoj nema odlučivanja. Kako će odlučivati Bosna ako u njoj ne odlučuju svi. Kakva je to onda zemlja? U tom pogledu jeste moguć proces o kom sam govorio. Ako nema odlučivanja , šta je to nego `zbogom`, ali ponekad se ne mora sve ni objašnjavati - rekao je Dodik.

On je naglasio da su Srbi u BiH ugurani na silu i da ništa vezano za tu zemlju ne doživljavaju kao svoje.

- U Dejtonu smo prihvatili BiH, ali ne ovakvu i ne da u njoj budemo ponižavani. Nisam secesionista, mogu da ispredaju svakakve teorije, ali ovo je borba za položaj Republike Srpske da više prestanemo da živimo sa strahom u zemlji u kojoj ćemo sa strahom čekati odluke okupacijskih sudova - rekao je Dodik.

On je naglasio da se dobronamjernost u BiH ne isplati, jer se to shvata kao naivnost i dodao da se u Sarajevu ne može zastupati takva politika jer tamošnji sklop jednostavno gura u konflikte.

Dodik je istakao da Srbe ne zanima pojam "bosanski građanin", jer BiH ne doživljavaju kao svoju zemlju. "Za nas je Republika Srpska naša, kao i Srbija", napomenuo je Dodik.

U osvrtu na situaciju u Crnoj Gori Dodik je rekao da je ta situacija nepravedna za sve Srbe i naglasio da vjeruje da je to pitanje moguće riješiti tako što će biti poništen Zakon o slobodi vjeroispovjesti.