latinica  ћирилица
23/02/2020 |  19:34 ⇒ 21:41 | Autor: RTRS

Predstoji duga borba da se BiH dovede u red

Predstoji duga, a vjerovatno i mnogo iscrpljujuća borba, ali se BiH mora dovesti u red i pretvoriti u pravnu državu, poručila je u intervjuu za Radio Beograd predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Strane sudije u Ustavnom sudu BiH definitivno umanjuju legitimitet i suverenitet BiH, smatra predsjednica Srpske.

U roku od 60 dana, predstavnici Srpske u zajedničkim organima trebalo bi da podnesu izvještaj o zaključcima Parlamenta Srpske o Ustavnom sudu BiH.

Ako ne bude donesen zakon o prestanku mandata stranim sudijama, biće donesen drugi set koraka i mjera, najavila je predsjednica Željka Cvijanović.

- Vratićemo se u Skupštinu da izvijestimo, a već sada znamo neke moguće stvari o kojima ćemo izvijestiti. Imate bošnjačke političare koji kažu da neće izvršavati dejtonske obaveze i to ne nailazi na bilo kakvu osudu niti za to ima kakvih sankcija - kaže Cvijanovićeva.

Prijetnje sankcijama koje je poslije razgovora sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom Republici Srpskoj uputio ambasador SAD u BiH Erik Nelson, Cvijanovićeva je nazvala tipskom reakcijom, pojašnjavajući da svi stranci uvijek ponavljaju da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati.

- Mi znamo da će se poštovati takve odluke u normalnoj državi gdje normalno pravosuđe radi svoj posao, gdje nije pod uticajem nijedne političke, etničke grupe, stranaca, ali mi ovdje ne govorimo o takvom pravosuđu - ističe predsjednica Srpske i dodaje da godinama Ustavni sud donosi odluke usmjerene protiv interesa Srpske i koje su suprotne Dejtonu i Ustavu.

Bošnjacima, kaže, ne odgovara reforma pravosuđa, jer bi tako bili ukinuti svi vještački mehanizmi koji rade njihov politički posao, što je kršenje Ustava.

Za ljude koji žive u Srpskoj najvažnija kategorija Republika Srpska sa svojim ovlaštenjima i nadležnostima, što je i početak i kraj kada je riječ o Dejtonu.

- Republika Srpska je nastala prije rata, 9. januara 1992. godine. Odmah nakon toga je dobila svoj Ustav i funkcionisala efektivno prije ratnih sukoba.Međutim, oni pokušavaju da delegitimišu taj period. Sada kažu "Ima samo Dejton i nema ništa osim Dejtona". Upravo je to na liniji obračuna sa obilježjima Republike Srpske. I zastavu su htjeli da ospore pa nije uspjelo - kategorična je Cvijanovićeva.

Krajnje je vrijeme da se prestane razvlašćivati Republika Srpska i da se živi u normalnom ambijentu, da niko nikoga ne napada i da se aktivnosti usmjere na druge važne stvari.

Zbog privrednog napretka trebalo bi da budu realizovani infrastrukturni projekti, a Banjaluka je saradnik za takvu priču, poručila je Cvijanovićeva.