latinica  ћирилица
23/02/2020 |  19:53 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Potkozarje postaje poznato po dobrim vinima

Pored dokazano kvalitetne rakije, potkozarski kraj mogao bi da postane poznat i po kvalitetnim vinima.

Povoljna klima i kvalitet zemljišta pogoduju uzgoju vinove loze, pa na južnim obroncima Kozare niče sve veći broj vinograda.

Proizvođači poručuju - ovo bi mogao da bude jedan od razvojnih potencijala čitave regije.

U vinogradu porodice Knežević iz Lamovite, na južnim obroncima Kozare, u toku je proljećno orezivanje.

Put do dobrog vina vodi preko kvalitetnog grožđa, a za taj kvalitet, osim povoljnih klimatskih uslova neophodna je i maksimalna posvećenost. Vinova loza "traži slugu, nikako gospodara" poručuje proizvođač vina Mile Knežević.

- Traži zaista puno posla, puno odricanja, ali zaista nagradi onom pravom kapljicom - dodaje Mile.

Vinograd Kneževića sastoji se od 320 čokota crnog pinota i rajnskog rizlinga. Vino trenutno proizvode u malim količinama, a njihova kapljica od stručnjaka i poznavalaca dobila je visoke ocjene.

To je, kaže Mile, dokaz da su na pravom putu.

- To je potencijal, samo ga treba iskoristiti, treba na neki način zaustaviti odlazak mladih ljudi, treba ih usmjeriti u ovu proizvodnju. Zašto da idu orezivati italijanske i francuske vinograde, kad mogu ovdje raditi na svom imanju - kaže Mile.

A potencijala su bili svjesni i naši daleki preci. Vino se, naime, na obroncima Kozare proizvodilo još za vrijeme Austro-ugarske, o čemu i danas svjedoče toponimi – vinogradi, vinogradine, vinograč i mnogi drugi. Uzgoj vinove loze na Kozari naglo je prekinut 30-ih godina prošlog vijeka.

- Dolazi ekonomska kriza onih 30-ih godina, država oporezuje svaki čokot posebno, niske su bile otkupne cijene, i ljudi polako su polako dizali ruke od te vinove loze - navodi istoričar Milenko Radivojac.

Devedest godina kasnije, vinogradarstvo na Kozari ponovo je aktuelno.

Ono što ovo podneblje čini idealnim za uzgoj vinove loze, prije svega, je veliki broj sunčanih dana, zatim, izolovanost od dugotrajne magle i rose, dobra dreniranost zemljišta i karbonatna podloga koja garantuje neophodnu toplotu.

- Uz poštovanje dobre poljoprivredne prakse, i jedan promišljen pristup, nema nikavog razloga, i ne postoje neka ograničenja da mi, zapravo, ne proizvodimo vrhunska vina na ovom potezu - zaključuje Mirko Јokić iz resoraz a pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ograničenja, dakle, ne postoje, a da li ćemo potencijal iskoristiti na pravi način zavisi od nas samih.

Poruka struke je jasna – uz dovoljno truda, rada i posvećenosti, potkozarska vina u bližoj budućnosti mogla bi zauzeti bitno mjesto na vinskoj mapi Evrope.