latinica  ћирилица
23/02/2020 |  19:54 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Blatnički sir uskoro će biti zaštićen

Čuveni blatnički sir uskoro će biti i zvanično zaštićen.

Proizvodnja sira ima strateški značaj u opštini Teslić, a proizvod koji se dobije standardizacijom i zaštitom biće sastavni dio turističke ponude ove opštine.

Sa oko 200 koza Miroslav Klječanin u Gornjem Očaušu kod Teslića godišnje proizvede više od šest tona sira.

Zainteresovan je za njegovu zaštitu jer, kaže, takvog sira nema do Zlatar planine u Srbiji.

- Samim brendiranjem blatničkog kriška sira zaštitiće se geografsko porijeklo sira i normalno receptura po kojoj se radi taj sir - kaže Miroslav.

Receptura po kojoj nastaje blatnički sir nije nikakva tajna, ali geografske specifičnosti i kvalitet mlijeka s planinskih pašnjaka daju sir po kojem je blatnički kraj čuven nadaleko.

- Zagrijavamo mlijeko i zasiravamo vlašićkom majom i kad usirimo i posolimo može da traje dva mjeseca i više a može trajati i godinu dana - pojašnjava proceduru proizvodnje Radojka Gavrić iz Bijelog Bučja.

Za standardizaciju i zaštitu geografskog porijekla i naziva blatničkog sira zainteresovano je čak 40 proizvođača.

U projekat ih je trenutno uključeno 20, a sve se odvija pod budnim okom stručnjaka.

- Mi ćemo uraditi sve da ih obučimo da prvo proizvode kvalitetnu hranu koja će opravdati kvalitet ovog sira, da radimo na poboljšanju uslova smještaja životinja, a onda da kroz standardizaciju tog sira da napravimo jedan proizvod koji će biti prepoznatljiv - ističe Dragiša Marković iz resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

- Sir koji se sada proizvodi sa različitim kvalitetom ne može biti konkurentan na tržištu, nema jedinstvenu tehnologiju. Naravno, sir koji se proizvede ovdje će biti dio turističke ponude na području opštine Teslić - dodaje Njegomir Klječanin, koordinator za projekat standardizacije blatničkog sira.

Procedura standardizacije i zaštite nije jednostavna i traje po nekoliko godina, ali prvi koraci ka tom cilju već su napravljeni.

Kada sve to prođu, svi proizvođači blatničkog sira imaće proizvod sa zajedničkim logotipom i pakovanjem.

Takav sir, bez obzira s kojeg gazdinstva dolazi, imaće isti kvalitet.