latinica  ћирилица
24/02/2020 |  12:19 | Autor: SRNA

Dačić: Srbiji i zemljama regiona mjesto u EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Solunu da je Srbiji i cijelom regionu mjesto u EU i da u procesu integracije mora da se poštuje princip individualnosti.
Ivica Dačić (foto: Sputnik / Radoje Pantović) -
Ivica Dačić (foto: Sputnik / Radoje Pantović)

Dačić je na konferenciji "Od Soluna 2003 do Zagreba 2020" rekao da se Beograd nada da će hrvatsko predsjedavanje Savjetu EU ostati pozitivno upamćeno i da će Srbija ostvariti nove korake u procesu pristupanja EU, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

- Zagreb je bio domaćin i Konferencije EU sa zapadnim Balkanom davne 2000. godine i verujemo da će Samit EU-zapadni Balkan u maju pružiti dodatni podstrek politici proširenja EU sa konkretnim rezultatima - istakao je Dačić.

On je napomenuo i da region teži da osigura svoje mesto u EU i da Beograd to snažno podržava, te da se moraju poštovati razlike među državama na evropskom putu.

- Ono što je važno, što stalno ponavljamo, a ponavlja i EU, mora da postoji princip individualnosti u procesu integracija svake države kandidata posebno, to jeste, svako prema zaslugama - rekao je Dačić.

On je podsjetio da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i da Beograd kroz aktivan angažman u različitim regionalnim inicijativama nastoji da sa partnerima dostigne tražene standarde i pokaže odgovornost prilikom preuzimanja obaveza.

- Odgovornost leži i na poštovanju preuzetih obaveza, a nastavak dijaloga Beograda i Prištine, uz podršku EU, od suštinskog je značaja. Smatramo da EU ne sme da izgubi lidersku ulogu u ovom procesu - rekao je Dačić.

On je ukazao i da okvir regionalne saradnje na Balkanu ne treba da "zameni ili zamagli" individualni put evropskih integracija zemalja kandidata koje su, naveo je, "iskreno posvećene regionalnoj saradnji".