latinica  ћирилица
24/02/2020 |  12:57 ⇒ 13:35 | Autor: TANЈUG

Tramp u Indiji: Obećao nevjerovatan trgovinski sporazum (VIDEO)

Više od 100.000 hindusa klicalo je danas američkom pedsjedniku Donaldu Trampu na otvaranju najvećeg stadiona za kriket na svijetu u gradu Ahmedabad, dok im je on obećao “nevjerovatan trgovinski sporazum“ i “vojnu opremu koje se planeta najviše plaši“.
Tramp u Indiji - Foto: The Wall Street Journal
Tramp u IndijiFoto: The Wall Street Journal

Mnogi od 110.000 okupljenih građana nosili su bijele kačkete na kojima piše “Namaste Tramp“ ili kartonske maske sa likom američkog predsjednika, na najvećem skupu podrške Trampu van SAD.

- Odali ste veliku počast našoj zemlji. Uvijek ćemo vas pamtiti i od danas Indija će imati posebno mjesto u našim srcima - rekao je Tramp, koji je u Indiju doputovao sa suprugom Melanijom, prenosi Rojters.

Tramp je najavio da će, u okviru nastavka saradnje u oblasti odbrane, SAD obezbediti Indiji “najbolju opremu koje se planeta najviše plaši“, kao i da će dvije zemlje sutra potpisati sporazume o kupoprodaji vojnih helikoptera vrijedne tri milijarde dolara.

On je istakao da SAD moraju da postanu prvi partneri Indije u oblasti odbrane, koja se od Drugog svjetskog rata oslanja na rusku vojnu opremu.

Tramp je rekao i da će sa indijskim premijerom Narendrom Modijem razgovarati o ekonomskim vezama dvije zemlje, nakon što dvije strane uoči posete nisu uspjele da usaglase trgovinski sporazum jer su ostale razlike po pitanjima poljoprivrede, medicinskih aparata, digitalne trgovine i nopvih taksi.

Tramp je Modija opisao kao “čistog pregovarača“.

- Sklopićemo veoma, veoma veliki trgovinski sporazum, jedan od najvećih ikada, U ranoj smo fazi razgovora o postizanju nevjerovatnog trgovinskog sporazuma kako bismo smanjili prepreke za investicije između SAD i Indije - istakao je Tramp.

Indija i SAD imaju bliske političke i bezbjednosne veze, a Trampova dvodnevna posjeta je znak njihovih sve bližih interesa, smatraju zvaničnici.

Prije nego što je sletio, Tramp je na Tviteru na hindi jeziku napisao “Spremni smo za Indiju, na putu smo, srešćemo se sa svima za nekoliko sati“, a Modi mu je odgovorio sa “Gost je Bog“.

Brojni putevi bili su blokirani oko Ahmedabada, prodavnice su zatvorene, a policijske snage bile su postavljene na krovovima i balkonima.

Na ulicama su se mogli vidjeti učenici koji viču “Volimo Trampa“, dok su neki nosili zastave Indije.

Nakon Ahmedabada Tramp će otputovati u Agru gde će posjetiti mauzolej Tadž Mahal, a zatim u Nju Delhi gdje će održati samit sa indijskim zvaničnicima i biznismenima.