latinica  ћирилица
24/02/2020 |  16:27 ⇒ 25/02/2020 | 11:36 | Autor: RTRS

Srpska sprovodi mjere protiv virusa korona; Pod nadzorom devet osoba (FOTO)

Članovi Koordinacionog tijela za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti vezanih za pojavu novog koronavirusa (COVID-2019), održali su danas sastanak na kojem su izvijestili ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića o trenutnoj epidemiloškoj situaciji u svijetu i do sada sprovedenim mjerama iz Akcionog plana za postupanje u slučaju pojave rizika/sumnje za širenje novog koronavirusa u Republici Srpskoj.

U Republici Srpskoj za sada nema potvrđenih ili sumnjivih slučajeva oboljelih od ovog virusa, međutim nastavljaju da se sprovode sve mjere fokusirane na rano otkrivanje eventualnih sumnjivih slučajeva s ciljem sprječavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim koronavirusom, saopšteno je iz Ministarstvo zdravlja.

Uzimajući u obzir novonastalu situaciju pojave slučajeva novog koronavirusa u Italiji, a u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić donio je Naredbu o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj.

Ona se odnosi na zdravstvene ustanove, jedinice lokalne samouprave i aerodrom i sprovođenje mjera za zbrinjavanje evenutalnih slučajeva oboljelih od bolesti izazvane novim virusom korona, a u skladu sa procjenom i prethodnim instrukcijama ЈZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Koordinacioni tim (Foto: RTRS)

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u su stalnom kontaktu sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i prate preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Koordinaciono tijelo za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti vezanih za pojavu novog koronavirusa ima 11 članova, eksperata iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske, Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan", Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske i Doma zdravlja Banjaluka.

Koordinacioni tim (Foto: RTRS)

Današnjem sastanku prisustvovao je i direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, kao i predstavnici Privredne komore Republike Srpske i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nastaviće da redovno informišu javnost o epidemiološkoj situaciji u Republici Srskoj kada je riječ o novom koronavirusu.

Od 31. decembra 2019. godine, zaključno sa 24. februarom 2020. godine, u svijetu je ukupno prijavljeno 79.360 laboratorijski potvrđenih slučajeva oboljelih od COVID-19 (oboljenja uzrokovanog virusom SARS-CoV-2 ), uključujući 2.618 smrtnih slučajeva.

Trenutno je u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom devet osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2, bez simptoma bolesti.

Povezane vijesti:

Šeranić: Povećan nivo opreza

Zatražena preporuka o izvođenju ekskurzija van Srpske

U Italiji raste broj preminulih od virusa korona

Kako da pravilno stavite masku - uputstvo SZO zbog virusa korona (VIDEO)