latinica  ћирилица
24/02/2020 |  17:57 ⇒ 17:58 | Autor: SRNA

Marković: Mitropolija ne ispunjava poreske obaveze

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da je Mitropolija crnogorsko-primorska "poreski obveznik koji ne ispunjava obaveze" i poručio da zakon važi za sve.
Duško Marković (Foto:srbin.info) -
Duško Marković (Foto:srbin.info)

Marković je naveo da Mitropolija u Crnoj Gori ima prijavljenih 30 sveštenika za koje već desetak godina ne plaća poreze i doprinose na osnovu njihovih angažmana.

- A svi vidimo da Mitropolija, odnosno srpske eparhije imaju više stotina sveštenika koji nisu prijavljeni, a po tom osnovu ne podliježu poreskim obavezama - rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, Mitropolija crnogorsko-primorska je akter raznih finansijskih aktivnosti i poslova iz koje proizilaze i poreske obaveze.

- Ovdje nema nikakve politike, zakon mora da važi jednako za sve u Crnoj Gori i u tome nas neće podučavati niko ni unutar Crne Gore, ni van Crne Gore, makar to i bio predsjednik Srbije - rekao je Marković, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

On je naveo da su poreski obveznici oni koji rade i ostvaruju odeđena prava u Crnoj Gori, a ne građani druge države i njihovi zvaničnici.

- Nema spora, to je zakoniti rad Poreske uprave u sklopu ukupnih aktivnosti povećanja finansijske discipline i eliminacije sive ekonomije. To važi za Mitropoliju - poručio je Marković.