latinica  ћирилица
24/02/2020 |  19:26 ⇒ 25/02/2020 | 11:35 | Autor: RTRS

Srpska uvela mjere prevencije virusa korona od srednjeg do visokog nivoa

U Srpskoj je pod zdravstvenim nadzorom devet osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom, bez simptoma. Srpska je podigla nivo predostrožnosti od srednjeg do visokog. Nakon sastanka Koordinacionog tijela, poručeno je da razloga za paniku nema. Preporučuje se obavezno pranje ruku i provjetravanje prostorija. Ministarstvo prosvjete traži preporuku Ministarstva zdravlja o izvođenju učeničkih ekskurzija.

Kolika je panika i strah na ulicama sjeverne Italije, prenijeli su i naši državljani koji borave i rade tamo.

- Јuče su po prodavnicama bile prazne rafe. Јutros sam otišla, hrane je bilo, samo što je mnogo više ljudi koji kupuju. Kada sam otišla oko podne već je dosta artikala koje ne možeš naći zato što se kupuje - izjavila je Јelena Novaković Radić.

Stanovništvu se preporučuje da ostanu u kući, objasnio nam je student iz Banjaluke Miloš Škoro, koji je u Bolonji na studentskoj razmjeni. Iz preventivnih razloga, za sedam dana prolongirana je i nastava u ovom gradu. Škoro navodi da je situacija alarmantna u gradovima koji su sjevernije od Bolonje.

- Može se vidjeti, naročito u tim sjevernim gradovima. Svi kafići su zatvoreni. Kako sam mogao pročitati, otkazane su sve javne manifestacije kao što je karneval, utakmice serije A - rekao je Škoro.

U Srpskoj mjesta za paniku nema, uvjerava resorni ministar. Sve nadležne institucije upoznate su sa koracima koje treba da sprovedu.

- U ovom slučaju, svi oni koji se vraćaju iz Italije, prije svega iz regija Lombardija i Veneto koje su zavhaćene samim virusom, treba da se jave nadležnom doktoru porodične medicine, da ga obavijeste da su se vratili i da u narednih 14 dana u svakom slučaju, ukoliko nemaju simptome, borave u kući i prate svoje zdravstveno stanje. Ukoliko se simptomi sa pojavom temperature i drugih pratećih simptoma karakterističnih za virusna oboljenja, prije svega kašljanje, kihanje i otežano disanje, jave, to podrazumijeva hitno javljanje u zdravstvenu ustanovu. Zdravstveni radnici znaju dalji protokol u smislu kapaciteta koji imamo kada je u pitanju njihovo zbrinjavanje - izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

I dok su zemlje regiona zabranile organizovana putovanja školama, zbog straha od zaraze, đaci u Srpskoj još ne znaju da li će na ekskurziju. Aranžmane za sada ne otkazuju turističke agencije iz Srpske.

- Ne znam da li će biti otkazane ekskurzije. To nije u našoj nadležnosti. Vjerovatno da će svaka od agencija imati kontakt sa školama i voditi računa o tome. Siguran sam da će i vlada i Ministarstvo pratiti kakvo je stanje sa virusom - izjavio je direktor Republičkog pedagoškog Zavoda Predrag Damjanović.

Pojedine zemlje u regionu već su predstavile plan prevencije. U Srbiji su uvedene mjere nadzora nad državljanima koji se vraćaju iz Italije.

- Postoji sistem aktivacije kompletnog zdravstvenog sistema, čak se mogu i aktivirati ostali dijelovi društva i državnog sistema u zavisnosti od potrebe. Scenarije imamo, primjenjivali smo slične mjere i spremni smo za najcrnji scenario, ali nadam se da do njega neće doći - izjavio je rukovodilac Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović.

U Hrvatskoj je stepen pripravnosti podignut na viši nivo. Međutim, Evropska unija još ne razmatra suspenziju putovanja unutar šengenske zone.