latinica  ћирилица
24/02/2020 |  19:27 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

NSRS da se izjasni o aktivnostima Fronteksa i posjeti Đukanovića BiH

Narodna skupština sutra nastavlja redovno zasjedanje, a Kolegijum zakazuje i novu posebnu sjednicu, koju je zatražio srpski član Predsjedištva BiH Milorad Dodik. Skupština bi trebalo da se izjasni o odlukama o posjeti crnogorskog predsjednika BiH Mila Đukanovića i raspoređivanju snaga Fronteksa na granici Hrvatske i BiH, u kojima je Dodik preglasan u Predsjedništvu.

Zbog položaja SPC i srpskog naroda u Crnoj Gori, nije vrijeme za zvaničnu posjetu Mila Đukanovića Sarajevu, poručuje Milorad Dodik. Iako smatra da bi posjeta trebalo da bude samo odgođena, glasao je protiv Odluke o Đukanovićevom dolasku, jer ga na to, podsjeća, obavezuju zaključci Parlamenta Srpske.

- Imajući u vidu da je srpski narod konstitutivan ovdje u BiH, da Republika Srpska prati događaje u Crnoj Gori, da nismo srećni zbog onoga što se događa u Crnoj Gori našem narodu. Smatrali smo da to treba da se odloži, druga dva člana Predsjedništva nisu. U proceduralnom smislu nisam mogao ništa da uradim nego da glasam protiv i povučem vitalni nacionalni interes - izjavio je Dodik.

Dodik od Narodne skupštine očekuje da odbije i Odluku Predsjedništva o Sporazumu o statusu između BiH i Evropske unije o djelovanju FRONTEX-a. Upozorava, sporazum je loš i podrazumijeva da snage Evropske unije budu raspoređene prema Hrvatskoj, što znači da migranti ne mogu nikuda iz BiH.

- Јa smatram da je to štetno za BiH, da imamo još čvršću granicu prema Hrvatskoj a da iz Evropske unije, preko Bugarske, Rumunije i Grčke migranti dolaze u BiH. Oni ne žele da zaštite izlazne granice iz Bugarske i Grčke, ali bi hermetički zatvorili granicu prema Hrvatskoj i BiH - rekao je Dodik.

Za opozicione lidere, sjednica je nepotrebna. Neće, međutim, izostati sa zasjedanja, na kojem će poslanici ponovo odlučivati o Dodikovom "vetu".

- Imam osjećaj da se to vrlo važno pravo koristi možda i tamo gdje nema potrebe i uvodi vrstu neozbiljnosti u rad pojedinih institucija - izjavio je predsjednik PDP Branislav Borenović.

- Јa bih rekao da to nije politički mudro, da ćemo diplomatski mnogo izgubiti, posebno Republika Srpska. Onaj ko ne želi sa Đukanovićem, ne mora da bude na tom sastanku - izjavio je predsjednik SDS Mirko Šarović.

Ovakav stav čudi SNSD-ove poslanike koji kažu da će uvijek podržati veto srpskog člana Predsjedništva BiH, ko god on bio. To je, dodaju, manifestacija političke moći koju Srpska ima u okviru BiH.

- Kad je u pitanju gospodin Šarović, njegova briga za narušene diplomatske odnose je čudna, s obzirom na to da je poslanik SDS Nebojša Vukanović predlagao u skupštini rezoluciju koja je bila loša - izjavio je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

Zahtjev za održavanje ove sjednice stigao je u Parlament u petak. Dodik je u zahtjevu pozvao poslanike da u roku od 10 dana održe sjednicu i dvotrećinskom većinom podrže njegove izjave da su odluke Predsjedništva o Đukanovićevoj posjeti i raspoređivanju Fronteksa na granici, štetne po vitalne interese Srpske.