latinica  ћирилица
25/02/2020 |  08:45 ⇒ 08:50 | Autor: sputniknews.com

Priština formirala radnu grupu koja razmatra ukidanje taksi

Ministarstvo ekonomije u Prištini formiralo je tim koji treba da razmotri trgovinske barijere i preporuči vladi da li da ukine ili zadrži takse na srpsku robu, piše Gazeta Ekspres.

Devetočlani tim počeo je sa radom prije nedjelju dana.

Getoar Mjeku, savjetnik ministarke ekonomije kaže da nije poznato kada će ovaj tim završiti svoj posao koji podrazumijeva ispitivanje trgovinskih barijera.

Na osnovu dokumenta do kojeg je došla prištinska televizija T7, tim čine predstavnici Ministarstva trgovine koji učestvuju i u Agenciji za carinu, hranu i veterinarstvo samoproglašenog Kosova.

Takođe su u ovu grupu uključeni i predstavnici preduzeća PKK, Klub proizvođača i Poslovna komora, ali je iz nje izostavljena Američka privredna komora samoproglašenog Kosova iz koje za televiziju T7 kažu da će njihovi stavovi morati da se čuju.

- Uprkos našem različitom stavu o pitanju takse, Američka privredna komora vjeruje u važnost raznolikosti mišljenja i ideja o kojima bi trebalo da se raspravlja u okviru tih tijela - rekao je Arijan Zeka iz Američke komore.

On je dodao da su prošle nedjelje imali sastanak i sa premijerom i sa ministrom ekonomije tzv. Kosova, na kojem su iznijeli već javni stav Američke komore o važnosti neometane trgovine na zapadnom Balkanu, a samim tim i pune ekonomske integracije cijelog regiona.

Međutim, iz ministarstva kojim rukovodi Rozeta Hajdari kažu da se ona sastala sa predstavnicima američkih, britanskih, slovenačkih, italijanskih i austrijskih komora i udruženja koji štite interese preduzeća.