latinica  ћирилица
25/02/2020 |  10:09 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

NSRS o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku

Narodna skupština Republike Srpske razmatra Nacrt zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku. Nastavak zasjedanja sutra.

20.00 - Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nataša Radulović smatra da bi Nacrtom zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku trebalo da budu propisane sankcije za sudije koje odugovlače sa sudskim postupcima.

19.30 - Nacrtom zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku o kojem se večeras raspravlja u NSRS uređuje se zaštita prava na suđenje u razumnom roku, kao i pravo na pravično zadovoljenje zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, a koje se ostvaruje u sudskom postupku.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da pravo na zaštitu prava na suđenje u razumnom roku ima svaka stranka u sudskom postupku koja smatra da sud nije u razumnom roku odlučio o njenom pravu ili obavezi, sumnji ili optužbi za krivično đelo, a pravo i dužina trajanja razumnog roka utvrđuju se u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

- Kroz obezbjeđenje zaštite prava na suđenje u razumnom roku, ubrzaće se sudski postupci, a to će svim kategorijama stanovništva omogućiti brže i efikasnije sprovođenje sudskih postupaka i rješavanje spornih pitanja oko kojih građani vode sudski spor - istakao je Kasipović.

19.10 - NSRS razmotrila je Nacrt zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturisanju koji se donosi zbog uvođenja vansudskih mjera koje se mogu sprovesti prema privrednom društvu, odnosno preduzetniku sa finansijskim teškoćama, radi održivog nastavka njegovog poslovanja.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević se u završnoj riječi u Narodnoj skupštini o ovom nacrtu zakona zahvalio svim poslanicima za konstruktivne prijedloge koji će, kako kaže, biti razmotreni.

On je rekao da će eventualni nedostaci ovog zakona biti korigovani dok se ovaj akt ne pojavi u parlamentu u formi prijedloga.

18.40 - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić je, tokom poslaničke rasprave o Nacrtu zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturisanju, rekao da ovom zakonu i dobrim namjerama iz tog akta treba dati šansu i voditi računa da bude sproveden u praksi.

Žunić je naglasio da su za istinsko sprovođenje ovog zakona potrebni odgovornost i vrhunski stručnjaci koji ovaj akt neće zloupotrijebiti.

Šef Kluba poslanika NDP-a Dragan Čavić rekao je da bi ovaj zakon trebalo da pomogne i da šansu firmama koje su u problemima i u dugovima da ozdrave.

- I to da se na zadovoljstvo povjerioca i dužnika vrati likvidnost firme - naveo je Čavić i dodao da o nacrtu ovog zakona treba sprovesti stručnu raspravu.

17.10 - Poslije pauze nastavljena je NSRS.

14.20 - U NSRS pauza do 17 časova

14.15 - Poslanik SNSD-a Pero Petrović rekao je da je novi Zakon o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju značajan, jer može dati dobre rezultate u smislu pomoći firmama koje imaju dugovanja.

Petrović je rekao da treba spriječiti eventualne zloupotrebe ovog akta tako da se finansijsko restrukturiranje ne dozvoli između firmi koje imaju istog vlasnika, te gdje su vlasnici povezana lica.

On je dodao da treba razmisliti o davanju podsticaja u oblasti finansijskog restrukturiranja kao u Srbiji i Crnoj Gori.

Petrović je, naveo da bi takva pomoć doprinijela da određene firme opstanu na tržištu i da se u njima zadrže radnici.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da ovaj akt neće pomoći u smislu saniranja dugovanja privrednih subjekata, a posebno onih u javnom sektoru. 

14.00 - Razlozi za donošenje novog zakona sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju sadržani su u potrebi uvođenja vansudskih mjera koje se mogu sprovesti prema privrednom društvu, odnosno preduzetniku koji ima finansijske teškoće radi održivog nastavka njegovog poslovanja, rekao je ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević.

Obrazlažući ovaj nacrt zakona, Petričević je rekao da je riječ o dobrovoljnom, vansudskom modelu restrukturiranja dugova privrednog društva ili preduzetnika kroz redefinisanje dužničko-povjerilačkih odnosa između privrednog društva ili preduzetnika u finansijskim teškoćama i njegovih povjerilaca, prvenstveno banaka, ali i drugih povjerilaca kao što su značajniji dobavljači, a sve uz učešće institucionalnog posrednika u pregovorima - Privredne komore Srpske.

- Opcija sporazumnog /vansudskog, vanstečajnog/ finansijskog restrukturiranja privrednog društva je prva u nizu mjera koje je moguće i potrebno sprovesti prema privrednom društvu u finansijskim neprilikama, radi njegovog ozdravljenja, konsolidacije ili rješavanja pitanja problematičnih kredita - rekao je Petričević.

On je dodao da su druge mjere koje se mogu preduzeti propisane stečajnim propisima, i to finansijsko restrukturiranje dužnika u prethodnom stečajnom postupku, reorganizacija u stečaju i prodaja pravnog lica, odnosno imovine u postupku bankrotstva.

Petričević je dodao da se zahtjev za sprovođenje finansijskog restrukturiranja podnosi institucionalnom posredniku, a mogu ga podnijeti dužnik, odnosno jedan ili više povjerilaca. Institucionalni posrednik sprovodi postupak finansijskog restrukturiranja putem posrednika.

U obrazloženju ovog akta se navodi da je posrednik fizičko lice koje na nezavisan, neutralan i nepristrastan način upravlja i vodi postupak finansijskog restrukturiranja i koje posreduje između dužnika i povjerioca.

- Postupak finansijskog restrukturiranja može se sprovesti ako u njemu učestvuju dužnik i najmanje dva povjerioca, od kojih je jedan banka ili druga finansijska organizacija bankarskog sistema. U ovom postupku mogu učestvovati i subjekti iz bankarskog sistema u stečaju ili likvidaciji, kao i domaća razvojna institucija - navodi se u tekstu ovog akta.

U tom dokumentu se dodaje da se u toku postupka finansijskog restrukturiranja može uvesti mirovanje dugova, koje proizvodi pravno dejstvo danom zaključenja ugovora o mirovanju dugova.

- Cilj mirovanja dugova je odlaganje izvršenja koje je započeto prema privrednom društvu ili preduzetniku, a pokrenuto je od povjerilaca koji učestvuju u finansijskom restrukturiranju, odnosno mirovanje predstavlja obavezu povjerilaca koji su zaključili ugovor da ne pokreću postupak izvršenja radi naplate potraživanja do isteka perioda mirovanja dugova utvrđenog ugovorom - navodi se u tekstu ovog akta.

Finansijsko restrukturiranje se okončava sporazumom o finansijskom restrukturiranju, koji se zaključuje između dužnika i povjerilaca. 

13.45 -  NSRS razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku kojim je definisano da se odluka o stupanju u štrajk u oblastima ili granama u okviru područja djelatnosti dostavlja Vladi Srpske koja u tim područjima, oblastima ili granama ima status poslodavca i osnivača.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović rekao je u završnoj riječi da je predmet izmjena i dopuna Zakona o štrajku u suštini bilo usklađivanje odredaba važećeg Zakona o štrajku iz 2008. godine sa Zakonom o radu i Zakonom o mirnom rješavanja radnih sporova radi njihove potpune i lakše primjene.

On je naveo da većina rasprava narodnih poslanika nije vođena o ovom prijedogu zakona, već o Zakonu o radu, Zakonu o javnim okupljanjima, Krivičnom zakonu i Zakonu o prekršajima.

Poslanik SNSD-a Dragoslav Kabić ukazao je na potrebu rješavanja problema radnika u Ribnjaku "Saničani" kod Prijedora koji je privatizovan prije 20 godina, a .

Šef poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić smatra da u Srpskoj "kontinuirano postoji štrajk, jer mladi odlaze sa ovih prostora".

Milan Tubin iz SDS-a rekao je da ovaj zakon u Srpskoj neće biti sprovođen, te ukazao na potrebu da se pomogne radnicima u prijedorskom Ribnjaku "Saničani" koji su prije dva dana bili u štrajku zato što ne primaju platu i nemaju radni staž. 

12.15 - Poslanik SNSD-a Dušica Šolaja rekla je da poslanik Draško Stanivuković, koji smatra da je "svojim nastupom u Skupštini potopio poziciju", nikoga od poslanika "nije potopio, već da svakodnevno potapa samoga sebe".

Poslanik SDS-a Milan Tubin smatra da zakonski treba zaštiti radnike koji primaju male plate, a ne smiju da ukažu na probleme sa kojima se suočavaju.

10.24 - Prije razmatranja ove skupštinske tačke Diko Cvijetinović iz DNS-a položio je zakletvu, čime je preuzeo funkciju poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Cvijetinović je na toj poziciji zamijenio stranačkog kolegu Đorđa Popovića, koji je nedavno preuzeo funkciju ministra saobraćaja i veza Republike Srpske.

10.15 - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović rekao je da se izmjene i dopune ovog akta odnose na usklađivanje odredaba važećeg Zakona o štrajku sa odredbama Zakona o radu i Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova.

On je istakao da se prijedlog ovog zakona u odnosu na nacrt zakona razlikuje samo u članu 3 kojim je propisano da se odluka o stupanju u štrajk u oblastima ili granama u okviru područja djelatnosti dostavlja Vladi Republike Srpske, koja u tim područjima, oblastima ili granama ima status poslodavca.

Milunović je rekao da se u pogledu ostalih odredaba prijedlog ovog zakona ne razlikuje od nacrta.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Na dnevnom redu sjednice, prekinute 20. februara, nalaze se i nacrti zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturisanju, o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, te o posredovanju u prometu nepokretnosti.

Biće razmatrani i nacrti zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima i o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, prijedlozi narodnog poslanika Milana Petkovića.

Pred poslanicima su i Prijedlog strategije razvoja elektronske uprave Republike Srpske za period 2019-2022. godina, Prijedlog strategije za unapređenje i zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u Republici Srpskoj za period 2020-2024. godina, te Prijedlog strategije za borbu protiv sajber kriminaliteta u Republici Srpskoj od 2020. do 2024. godine.

Biće razmatran i Prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2020. godinu.