latinica  ћирилица
25/02/2020 |  12:00 ⇒ 12:30 | Autor: RTRS

Na Poljoprivrednom fakultetu u I. Sarajevu studenti provjeravaju znanje kroz praksu

Povezivanje teorije i prakse – temelj je obrazovanja budućih agronoma. Studenti Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo, znanje stečeno u učionici ovih dana provjeravaju u voćnjaku na času praktične nastave. Uz pomoć profesora obavljaju zimsku rezidbu u oglednom voćnjaku.

Praktična nastava za studente treće i četvrte godine Poljoprivrednog fakulteta, odjeljenja u Bijeljini, sastavni je dio nastavnog programa. Izuzetno je značajna za buduće stručnjake koji će svoje znanje prenositi proizvođačima u cilju unapređenja proizvodnje i postizanja boljih finansijskih efekata.

- Studenti ovdje mogu da nauče puno toga iz pomotehnike, agrotehnike, zaštite, njege, uzgoja i formiranja kultura. Mi se stvarno trudimo, da im pokažemo kako to izgleda u praksi - naglasio je profesor na ovom fakultetu Mirko Kulina.

U oglednom voćnjaku Poljoprivrednog fakulteta, koji je podignut prije sedam godina, nalazi se 500 stabala različitih voćnih vrsta. Zimske radove studenti su počeli orezivanjem šljive.

Važno je pravilno ukloniti višak grana, prozračiti i osvijetliti krošnju stabla, izabrati adekvatan uzgojni oblik, voditi računa o rodnim granama. Posljedice pogrešnog orezivanja su dugoročne. Studenti završne godine stečeno znanje već primijenjuju u praksi.

Praktična nastava u voćnjaku studentima je mnogo prihvatljivija i interesantnija od časova u učionici. Na izvjestan način je i relaksacija. U voćnjaku ima još mnogo posla. Predstoji prihrana, kultivacija zemljišta i druge pomotehničke mjere - aktivnosti kojima će dopuniti znanje.